Advertentie

De Wever: 'Klas is niet het verlengde van de living'

©BELGA

Bart De Wever heeft tijdens de familiedag van N-VA in Plopsaland nogmaals Hilde Crevits en de katholieke onderwijskoepel op de korrel genomen. Hij herhaalde ook geen Arco-oplossing te zien.

N-VA palmde zondag Plopsaland in. De jaarlijkse familiedag van de partij van Bart De Wever lokte 13.000 N-VA'ers en sympathisanten naar het pretpark. In zijn toespraak ging speciale aandacht naar de kwaliteit van het onderwijs waar hij en zijn partijgenoten 'wakker van liggen'.

'Wij willen dat het talent van ieder kind wordt ontgonnen. Onderwijs kan niet altijd plezant zijn als de lat hoog ligt. Maar het is de enige manier om écht gelijke kansen te geven aan iedereen. Plus est en vous, het aloude credo. Laat ieder kind in Vlaanderen schitteren', klinkt het. 'Zet de grijze massa voor de klas en niet in de onderwijsstructuren. Stop met vernieuwingen die de lat feitelijk naar beneden halen.'

En bovenal: blijf af van het Nederlands.
Bart De Wever
voorzitter N-VA

'En bovenal: blijf af van het Nederlands. Deze taal verbindt ons allemaal. Begrijpend lezen, correct schrijven, gedachten kunnen verwoorden: die overdracht van die kennis is essentieel. De klas is niet het verlengstuk van de living thuis, het is de voorkamer van de Res Publica.'

Onderwijsportefeuille

Eerder deze maand had de N-VA al duidelijk gemaakt in de volgende Vlaamse regering de onderwijsportefeuille te willen. 'Ik zou graag de minister van Onderwijs leveren. Niet omdat ik Crevits niet leuk vind, maar omdat we een minister nodig hebben die verder van de koepels staat. Die daar meer druk op kan zetten', zei Bart De Wever. 'We willen de grootste troef van ons onderwijs - de kwaliteit - behouden', klonk het toen ook.

Volgens De Wever hamert de katholieke onderwijskoepel te veel op 'leuke' dingen en te weinig op klassieke kennis, taalvaardigheid en abstract denken. De Wever en co. ergeren zich vooral aan hoe Lieven Boeve het katholiek onderwijs leidt. Ze winden er geen doekjes om: het geld moet naar de scholen zelf gaan in plaats van naar de onderwijskoepels.

Arco

De Wever liet ook nog eens verstaan dat een vergoeding voor de bijna 800.000 Arco-coöperanten onwaarschijnlijk lijkt. 'Ik denk dat we eerlijk moeten zijn. Het moment komt dat ook de CD&V en de christelijke beweging zullen moeten toegeven dat het geld weg is', reageerde De Wever tegenover de VRT. Doordat de beursgang van Belfius is uitgesteld, was de kans op een snelle vergoeding sowieso erg klein geworden.

De Wever zei loyaal te blijven aan het regeerakkoord - dat een oplossing voor de Arco-gedupeerden vooropstelde - maar dat 'elke keer blijkt dat we er niet komen en dat het juridisch ook niet kan'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud