De Wever kruist Antwerpse degens met Janssens

Bart De Wever (Belga/Nicolas Maeterlinck)

Bart De Wever wil in Antwerpen graag een coalitie vormen zonder socialisten. 'Dat is verfrissend', zei hij in een debat met zijn Antwerpse rivalen, onder wie burgemeester Patrick Janssens.

In Antwerpen kruisten de lijsttrekkers van de verschillende partijen zondag een eerste maal de degens tijdens een verkiezingsdebat. Dominant daarin was de tweestrijd tussen burgemeester Patrick Janssens - die de stadslijst van sp.a en CD&V trekt - en zijn grootste uitdager, N-VA-lijsttrekker Bart De Wever.

Janssens, die net zijn campagne startte, stelt zich voor als burgemeester voor alle Antwerpenaren. Hij vreest dat De Wever, die ook N-VA-voorzitter wil blijven, het bestuur van de stad ondergeschikt zal maken aan zijn partij. 

Janssens: 'Er komen ogenblikken dat je beleid voor de stad anders is dan wat je partij nationaal zegt. De functie van partijvoorzitter en burgemeester valt niet te combineren.'

De Wever reageerde: 'Ik ben altijd een en dezelfde persoon, met dezelfde mening.' Een mening verkondigen op het Schoon Verdiep en in Brussel iets anders verkondigen, zal met de N-VA niet gebeuren, zei hij.

Over de discussie over de slogan ''t Stad is van iedereen', zei De Wever dat zijn kritiek verkeerd was begrepen. Hij zei niet tegen de slogan te zijn, maar vond die gewoon onvolledig. Het gaat hem om rechten én plichten. Of: 'Stad is van iedereen, als iedereen van 't Stad is.

Bestuursakkoord

De Wever sloot een coalitie zonder de socialisten niet uit. 'Dat zou verfrissend kunnen zijn', zei hij. Anderzijds noemde hij de kans op een bestuursakkoord met het Vlaams Belang van Filip Dewinter 'onbestaande'. Janssens herhaalde dat hij geen schepen wil worden als De Wever burgemeester wordt.

Het debat begon meteen met gekissebis tussen De Wever en Janssens. De N-VA-lijsttrekker zei dat in 2006 helemaal geen schepenambt had geweigerd, zoals Janssens eerder had beweerd. Volgens hem loog de burgemeester daarover. Janssens zou op die manier de indruk willen wekken dat De wever helemaal geen politieke verantwoordelijkheid wil opnemen.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) organiseerde het debat en had naast Janssens en De Wever ook nog Filip Dewinter (Vlaams Belang), Annemie Turtelboom (Open Vld), Meyrem Almaci (Groen) en Peter Mertens (PVDA+) samengebracht in de Arenbergschouwburg.

Ego's

De vier anderen stoorden zich vaak aan het steekspel tussen Janssens en De Wever en de 'strijd tussen de ego's'. Open Vld, Groen en PVDA+ probeerden zich met concrete thema's in het debat te wringen.

In het mobiliteitsdossier pleitte Turtelboom voor een 'omdraaien van de prioriteiten'. De nieuwe Scheldekruising kan nog lang op zich laten wachten en in afwachting kunnen de nieuwe 'tangentverbindingen' R11/A201 wel aan aangepakt worden. Voor Turtelboom zijn hier 'vijf minuten politieke moed' voor nodig.

Groen-kopstuk Almaci vindt dat het BAM-tracé voor die nieuwe Scheldekruising van tafel moet. Het doorgaand verkeer moet verder van de stad en de ring moet overkapt worden.

Vlaams Belang-kopstuk Dewinter noemde het 'positief' dat het Vlaams-Belang-discours 'gedeeltelijk is overgenomen'. 'Wij hebben het pad geëffend voor de verrechtsing". N-VA'er De Wever protesteerde. "Wij hebben op geen enkel moment uw discours overgenomen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud