Advertentie

De Wever: 'Niet overtuigd door studiewerk over rekeningrijden'

N-VA-voorzitter Bart De Wever ©Photo News

'De N-VA zal nooit toelaten dat iemand die gaat werken met de auto daarvoor extra zal moeten betalen.' Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in het middagjournaal van VTM Nieuws.

De Wever reageert scherp op de Vlaamse denkoefening over rekeningrijden die eerder deze week uitlekte in De Tijd.

De Vlaamse administratie zette, in opdracht van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), twee scenario's op papier: één waarin 2 cent per kilometer wordt geïnd, en één met een belasting van 5 cent per kilometer.

Die taks kan vervolgens nog variëren, afhankelijk van traject en tijdstip van de verplaatsing. Het was de huidige Vlaamse regering die groen licht gaf voor een klimaatplan met rekeningrijden als één van de pijlers, maar het is de volgende Vlaamse regering die moet afkloppen over de modaliteiten en de uitrol. 

Dat rekeningrijden er komt, is nog geen uitgemaakte zaak, benadrukte de N-VA-voorzitter in een reactie op het nieuws uit De Tijd. 'Rekeningrijden wordt bestudeerd, dat is geen beslist beleid, het is absoluut geen zekere beslissing. Ik ben niet overtuigd door het studiewerk waarvan nu af en toe iets naarbuiten komt.' 

Uithoek

'Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen die met de auto naar het werk rijden, daarvoor meer zullen moeten betalen. Ook niet als die in een uithoek van Vlaanderen wonen. Dat zal de N-VA nooit toelaten. Het is de bedoeling om de belasting op auto's te verplaatsen van bezit naar gebruik, maar het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat er een lastenverhoging komt. We willen de files bestrijden, en de buitenlanders laten meebetalen, dat wel.' 

Ook Open VLD kantte zich eerder deze week tegen een belastingverhoging door rekeningrijden. Voorzitster Gwendolyn Rutten ziet in de uitspraken van Bart De Wever zondagmiddag een teken dat 'het inzicht rijpt bij N-VA'. 'Wij zeiden dit al eerder.' 

'Bij voorkeur niet met Groen'

Met zijn felle weerstand tegen extra lasten voor automobilisten onderscheidt de N-VA zich van Groen, aldus De Wever, waarmee hij 'bij voorkeur ook op Vlaams niveau niet regeert'. Voor een federale entente met Ecolo, de Franstalige tegenhanger van Groen, had De Wever eerder deze week op een verkiezingsdebat van De Tijd en L'Echo de deur al helemaal dichtgedaan.

Hij ontkende ook 'formeel' dat N-VA al een voorakkoord sloot met sp.a en Open VLD om na de verkiezingen samen een Vlaamse regering te vormen. Dat had Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) gesuggereerd. 'Er is geen voorakkoord en ik ben ook niet van plan om een voorakkoord te maken', zei De Wever.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud