Advertentie

De Wever verbiedt Turkse meeting

©BELGA

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verbiedt een bijeenkomst van de Turkse MHP-partij, ook wel de grijze wolven genoemd.

In principe zou Ali Güler, de topman van de MHP-partij, vrijdag komen spreken in Berchem. Maar na een veiligheids­analyse heeft De Wever beslist de bijeenkomst te verbieden. Het Vlaams Belang had al aangekondigd een tegendemonstratie te organiseren.

Op de bijeenkomst wilden de nationalistische Turken campagne voeren voor het referendum van 16 april. Dan wordt gestemd over een grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan nog meer macht zou geven. Maar niet alle Turken in België zijn daarvoor te vinden.

Het is al de tweede keer dat een bijeenkomst in Antwerpen wordt verboden. De vorige keer ging het wel om een bijeenkomst op openbaar domein, nu om een bijeenkomst op privédomein. ‘Bij een ernstig vermoeden van risico voor de openbare orde en de veiligheid kan er ook voor een bijeenkomst op privéterrein ingegrepen worden, zegt De Wevers woordvoerder aan Belga. ‘De organisatoren worden schriftelijk op de hoogte gebracht van het verbod.’

De politie volgt de zaak op de voet. Als een veiligheidsprobleem rijst, reageren we gepast.
Wim Dries
CD&V-burgemeester Genkt

In Genk is CD&V-burgemeester Wim Dries dan weer niet van plan een bijeenkomst van de MHP-partij te verbieden. Hij ziet vooralsnog geen elementen die de openbare orde of de veiligheid in het gedrang brengen. ‘Er zijn voor- en tegenstanders, maar die debatteren daar volwassen over in onze stad’, reageerde hij op Radio 1. ‘De politie volgt de zaak op de voet. Als een veiligheidsprobleem rijst, reageren we gepast.’ De plaatselijke N-VA roept wel op de meeting te verbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud