De Wever vraagt advies over naamsverandering Delwaidedok

Dat het Delwaidedok vernoemd is naar de oorlogsburgemeester Leo Delwaide veroorzaakt commotie. Hij speelde een actieve rol bij de deportatie van Antwerpse Joden. ©BELGA

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat advies vragen aan een wetenschappelijk comité over de naam van het Delwaidedok. De Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide speelde een grotere rol bij de Jodenvervolging dan tot nog toe werd aangenomen. De oppositiepartij Groen vraagt zich daarom af of de naam van het dok gepast is.

Het Antwerpse stadsbestuur gaat over de naam van het Delwaidedok advies inwinnen van het wetenschappelijk comité dat de stad begeleidt over de herdenking van en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Als dat comité een naamsverandering adviseert, zal de stad die vraag doorspelen aan het Havenbedrijf, dat bevoegd is voor de naamgeving van de dokken.

Groen-kopman Wouter Van Besien vroeg maandag om dat comité in te schakelen en ook N-VA-kandidaat en voormalig Joods Actueel-hoofdredacteur Michael Freilich liet weten Groen te steunen. 'Mijn eigen grootvader werd in de straten van Antwerpen opgepakt door de politie en de Gestapo, ik weet dus uit eerste hand waarover het gaat', liet Freilich weten.

De discussie barstte los nadat de historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem, in een nieuw boek onthulde dat de christendemocratische oorlogsburgemeester Leo Delwaide een 'actieve rol' speelde in de organisatie en uitvoering van de deportaties van Antwerpse Joden in 1942.

Verontschuldigingen 

De Wever laat nu in een reactie weten dat het stadsbestuur inderdaad advies zal vragen aan het comité. 

Antwerpen wil zijn verleden recht in de ogen kijken.
johan vermant
woordvoerder antwerpse burgemeester bart de wever

'Eerder heeft de stad, op basis van het werk van dat wetenschappelijk comité, al beslissingen genomen over het oprichten van een nieuw monument voor alle slachtoffers van de Holocaust en het oorlogsgeweld, over het aanbrengen van fysieke herinneringen op relevante plaatsen in het publieke domein en over het opstarten van een vernieuwde herinneringseducatie', zegt Johan Vermant, de woordvoerder van de burgemeester.

'Antwerpen wil zijn verleden recht in de ogen kijken. De erkenning van de rol van het toenmalige stadsbestuur in de razzia's en deportaties gebeurde al in het herdenkingsboek over 450 jaar stadhuis alsook in de formele verontschuldigingen van zowel de huidige als de vorige burgemeester ten aanzien van de Joodse gemeenschap in Antwerpen', aldus nog Vermant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud