Demir daagt federale collega Van der Straeten uit over energiebesparing

© Peter Hilz

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verwijt de federale regering dat ze talmt om haar plannen voor energiebesparing kenbaar te maken bij Europa. Haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen) ziet het probleem niet. 'De maatregelen zijn klaar.'

'Als enige regering van ons land heeft de federale haar huiswerk nog niet klaar', zegt Demir. 'Zolang mijn federale collega’s hun ei niet leggen, blijven we ter plaatse trappelen.'

De gewesten en de federale regering moeten van Europa tegen 2030 185,70 terawattuur (TWh) energie besparen. Vlaanderen, Wallonië en Brussel maakten daarvoor al hun huiswerk.

Zolang mijn federale collega’s hun ei niet leggen, blijven we ter plaatse trappelen.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Energie

Vlaanderen doet - als grootste verbruiker - de zwaarste inspanning. Het mikt erop 87,89 TWh minder te verbruiken tegen 2030, of 47 procent van de Belgische inspanning. Wallonië (53,34 TWh) en Brussel (8,74 TWh) nemen samen 35 procent voor hun rekening.

De regeringen leveren die inspanning door energiebeleidsovereenkomsten (EBO's) af te sluiten met de energie-intensieve industrie. Daarin beloven die bedrijven meer te investeren in energiebesparing, warmtenetten of isolatie. Maar ook met kmo's, die minder energie-intensief zijn, worden afspraken gemaakt.

Demir stipt aan dat de Europese Commissie pas kan oordelen over de haalbaarheid van de Belgische projecten als de federale bijdrage gekend is. Ze kaartte dat naar eigen zeggen al herhaaldelijk aan op interfederaal overleg, 'maar het blijft wachten tot het federale niveau zijn huiswerk af heeft'. Vlaanderen diende zijn bijdrage al in januari in bij Europa. 'Het is bovendien duidelijk dat Vlaanderen het leeuwendeel voor zijn rekening neemt', zegt Demir.

Van der Straeten sust. 'De rol van de federale overheid is om flankerende maatregelen te nemen voor het gewestelijk beleid op vlak van energie-efficiëntie. De regio’s kunnen rekenen op de federale overheid, net zoals de federale overheid rekent op de regio’s om hun doelstellingen effectief te halen', zegt ze.

Volgens Van der Straeten is haar huiswerk wel degelijk af en zullen de maatregelen volgende week aangemeld worden bij Europa. De federale regering moet een bijdrage van 35,37 TWh leveren als ze wil bereiken dat ons land de besparing van 185,70 TWh haalt.

Dat kan door energiebesparing in overheidsgebouwen of zuinigere treinen. 'Bovendien was Vlaanderen zelf te laat voor aanmelding. De deadline was vorig jaar. Dat we later zijn, komt omdat er toen geen federale regering was en we nadien grondig werk wilden leveren', zegt Van der Straeten.

In federale regeringskringen wordt ook aangestipt dat het logisch is dat Vlaanderen grotere inspanningen levert. 'Het gewest is de grootste verbruiker en energiebesparing is hoofdzakelijk een regionale bevoegdheid', klinkt het. 'Vlaanderen haalt haar eigen doelstellingen niet voor 2020 en legt de lat zeer laag voor zichzelf voor 2030.' Maar Demir vindt dat argument te makkelijk. 'Onze lat ligt hoger dan de federale en wij gaan voor haalbare doelstellingen', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud