Demir vergunt controversiële verbrandingsoven

De oude ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk. ©Jonas Roosens

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een vergunning afgeleverd voor de nieuwe verbrandingsoven van de intercommunale ISVAG. Het dossier sleept al lang aan in het Antwerpse gemeentebestuur.

Wilrijk krijgt een nieuwe verbrandingsoven voor huishoudelijke afvalstoffen. De huidige installatie wordt vervangen om plaats te maken voor een nieuw streekeigen bos van ongeveer 8.000 vierkante meter.

Het dossier is al lang voer voor debat in het gemeentebestuur. Niet alleen staan de coalitiepartners N-VA en sp.a tegenover elkaar, ook in de lokale afdelingen van de N-VA zelf is er onenigheid. Het verwijt is dat niet gekozen is voor het meest ecologische alternatief, zoals een installatie in de haven van Antwerpen. 'De beslissing toch een vergunning af te leveren is niet onverwacht, maar ze druist wel in tegen de Vlaamse ambities om de afvalberg te verkleinen en de CO2-uitstoot te verminderen', zegt Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws.

Negatief advies

De burgemeester van Aartselaar, Sophie De Wit (N-VA), overweegt in beroep te gaan. De milieuraad van haar gemeente kantte zich tegen het project. Ook het Vlaams Agentschap Energie (VAE) bracht een negatief advies uit. De Gewestelijke Omgevingscommissie (GOVC) stelde de minister daarom voor de vergunning te weigeren. Maar eind mei herzag het VAE het advies naar 'positief met opmerkingen', waarop ook het advies van de GOVC veranderde. Demir werd in juni daarom bestookt met vragen in het Vlaams Parlement over het dossier. Ze verklaarde toen dat ze geen vermoedens van externe druk had.

Zoals verwacht is Demir het nieuwe advies gevolgd en krijgt de verbrandingsoven nu de nodige vergunning. Ze benadrukt de voorwaarde dat ISVAG zo ecologisch mogelijk moet zijn, een nieuwe energiestudie moet afleveren en jaarlijks moet aantonen dat de capaciteit noodzakelijk is. Als dat niet het geval is, zal ze de capaciteit terugschroeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud