Demir verlaagt subsidies groene stroom

Vlaanderen zal volgens minister van Energie Zuhal Demir dit jaar de doelstellingen inzake hernieuwbare energie niet halen. ©Photo News

Minister Zuhal Demir verlaagt de Vlaamse steun voor hernieuwbare energie. Door de beslissing zal voor windprojecten naar schatting 200 miljoen euro minder moeten worden doorgerekend in de energiefactuur van de verbruikers.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kondigde van bij de start van haar termijn aan dat ze de oversubsidiëring van hernieuwbare energie een halt zou toeroepen, omdat die subsidies uiteindelijk toch in de energiefactuur van gezinnen en bedrijven verrekend worden.

De Vlaamse steun voor hernieuwbare energie zorgt ervoor dat investeringen in zonnepanelen of windmolens een gegarandeerd rendement halen. Die subsidies waren in januari al eens verlaagd en worden nu verder afgebouwd. Uit een doorlichting bleek dat het gewaarborgde rendement in Vlaanderen hoger ligt dan in onze buurlanden.

Daarom besliste de Vlaamse regering nu op voorstel van Demir de subsidies vanaf begin volgend jaar verder te verlagen. Voor zonnepanelen krijgen bedrijven dan nog maar een rendement van 4,4 procent, in plaats van 4,75 procent. Voor windenergie zakt het gegarandeerd rendement van 6,5 procent naar 5,5 procent. voor biomassa zakt het van 10,5 procent naar 8,5 procent.

Ondanks de 20 miljard euro aan subsidies in het verleden zal Vlaanderen er niet in slagen zijn hernieuwbare-energiedoelstelling van ruim 25.000 GWh in 2020 te halen, laat de minister nog weten. 'We zullen hernieuwbare energie van andere Europese landen moeten aankopen', zegt Demir. 'Zo'n scenario mogen we niet herhalen in de toekomst.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud