Advertentie

Demir vreest voor een 'Mean Deal'

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ©Photo News

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt de verdeling van de middelen uit het energietransitiefonds onaanvaardbaar. Vlaanderen zou geen middelen krijgen van de Europese Commissie.

Europa richtte het Just Transition Fund op om de Green Deal, het ambitieuze klimaatplan van de Europese Commissie, door te voeren. Middelen uit dat fonds moeten lidstaten die nog sterk achterlopen met klimaatmaatregelen helpen om die te realiseren.

Europa is echt de pedalen kwijt.
Zuhal Demir
Minister van Omgeving (N-VA)

Zo komt het geld vooral terecht bij Oost-Europese lidstaten. 2 miljard euro, ofwel een kwart van het fonds, gaat naar Polen.

Henegouwen 

België krijgt maar 68 miljoen euro. Maar uit een ontwerpverordening blijkt nu bovendien dat dat geld niet naar Vlaanderen mag. 'Het bedrag moet voor de Europese Commissie prioritair naar de provincie Henegouwen gaan', zei Demir in het Vlaams Parlement. 'Europa is echt de pedalen kwijt. Als de Europese Commissie haar voorstellen niet bijstuurt, wordt de Green Deal voor Vlaanderen een Mean Deal.' De minister hoopt dat de Commissie haar voorstel wijzigt. 

Volgens Demir zijn de criteria die Europa hanteert oneerlijk. Die houden bij de verdeling rekening met de CO2-uitstoot in verhouding tot de gecreëerde toegevoegde waarde. Aangezien Vlaamse ondernemingen grote toegevoegde waarde creëren, krijgen ze geen geld. 'Met andere woorden: Vlaanderen zorgt voor welvaart en wordt daarvoor gestraft', klaagt Demir aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud