Advertentie

Demir weigert ook vergunning voor gascentrale Tessenderlo

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir zet andermaal het licht op rood voor een nieuwe gascentrale. ©BELGA

Vlaams minister Zuhal Demir weigert een vergunning voor een gascentrale in Tessenderlo, omdat de stikstofuitstoot gebrekkig in kaart wordt gebracht. Eerder had ze ook die voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem afgewezen.

Tessenderlo Group wil in 2025 op zijn site in de gelijknamige gemeente een tweede grote gascentrale neerpoten, naast de kleinere die er al staat. De chemiegroep, waarvan Luc Tack de grote baas is, heeft vergevorderde plannen voor een centrale van 900 megawatt (MW).

Met zijn plannen deed Tessenderlo eind september mee aan de federale veiling voor subsidies, het capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM), ook al had het nog geen vergunning. Nu blijkt dat Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geen omgevingsvergunning wil afleveren voor de gascentrale.

De essentie

  • Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een vergunning af te leveren voor de bouw van een nieuwe gascentrale in Tessenderlo, nadat ze eerder een vergunning voor een gascentrale in Dilsem-Stokkem had afgewezen.
  • De weigering is een testcase voor alle kandidaten die zonder vergunning aan de subsidieveiling voor extra capaciteit hebben deelgenomen.
  • Demir ontkent dat er een politieke agenda achter de beslissing schuilgaat.

Uitstoot

Demir haalt drie redenen aan voor de weigering. De gascentrale zou jaarlijks 342.000 kilogram stikstofoxide (NOx) en 103.000 kilogram ammoniak - beide bevatten stikstof, een voor de natuur schadelijke molecule - uitstoten. De impact van de ammoniakuitstoot werd echter niet apart beoordeeld. Dat is niet in overeenstemming met de voorwaarden voor een vergunning, want de site in Tessenderlo ligt vlak bij beschermde natuur.

We kunnen pas vergunnen als je een significante impact op de natuur kan uitsluiten. Dat was hier duidelijk niet het geval.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Omgeving en Energie

Bovendien hield Tessenderlo Group geen rekening met de stikstofuitstoot van de twee centrales samen, wat het negatieve effect op de natuur versterkt. 'We kunnen pas vergunnen als je een significante impact op de natuur kan uitsluiten. Dat was hier duidelijk niet het geval', zegt Demir. Ook was er een negatief advies van de drinkwatermaatschappij Water-link, die water uit het Albertkanaal pompt. De gascentrale zou daarin afvalwater lozen.

De weigering is een streep door de rekening van Tack, die een belangrijke energieproducent in Vlaanderen wil worden. Bovendien rijst de vraag of de bouw van extra gascentrales wel zal lukken in Vlaanderen. Die zijn nodig om de sluiting van de kerncentrales in 2025 op te vangen.

Eerder weigerde Demir al een vergunning voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem. In juli besliste de Vlaams-Brabantse deputatie geen vergunning af te leveren voor een gascentrale in Vilvoorde. Over die centrale moet Demir dit najaar in beroep beslissen of ze alsnog een vergunning krijgt, net zoals over een in Wondelgem.

Testcase

De weigering van de vergunning voor Tessenderlo is een testcase voor de veiling die de groene federale minister van Energie Tinne Van der Straeten heeft georganiseerd (in de feiten is Elia de organisator) voor bijkomende capaciteit, waarbij gascentrales een hoofdrol spelen. Tessenderlo kan nog beroep aantekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. De chemiegroep hangt een stevige boete boven het hoofd. Ook de centrales in Vilvoorde en Wondelgem lopen dat risico, omdat ze hebben meegedaan aan de veiling zonder een vergunning.

Zonder goede argumenten krijgen we in beroep ongelijk. De beslissing over Tessenderlo is geen voorafname op de beslissing over Wondelgem en Vilvoorde.
Zuhal Demir (N-VA)
Vlaams minister van Omgeving en Energie

De groenen verwijten Demir een politieke agenda - de N-VA is tegen de volledige kernuitstap - te willen doorduwen door geen vergunningen af te leveren voor nieuwe gascentrales. In een reactie benadrukt Demir dat ze 'elk dossier op zijn inhoud beoordeelt' en dat er geen politieke agenda achter schuilgaat. 'Zonder goede argumenten zouden we in beroep ongelijk krijgen. De beslissing over Tessenderlo is geen voorafname op de beslissing over de aanvragen voor Wondelgem en Vilvoorde', zegt Demir.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud