Advertentie

Demir weigert vergunning gascentrale Dilsen-Stokkem, centrale in Seraing komt er wel

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ©BELGA

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een milieuvergunning voor de gascentrale in Dilsen-Stokkem (Limburg). Die in Seraing (Luik) heeft wel haar vergunning op zak.

De Duitse energiereus RWE mag geen op gas gestookte elektriciteitscentrale bouwen in Dilsen-Stokkem. Nadat de provincie Limburg de vergunning had geweigerd, doet Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) dat in beroep ook.

De plannen voor de centrale dateren van eind 2020. Toen werd een vergunning aangevraagd om een centrale te bouwen die stroom kan leveren aan 1 miljoen mensen. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen meer dan 1.200 bezwaarschriften binnen, vooral omdat de gascentrale vlak bij een natuurgebied zou liggen. Zulke gebieden zijn kwetsbaar voor de neerslag van stikstof.

De stikstofuitstoot van de centrale in Dilsen-Stokkem is vergelijkbaar met die van twintig megastallen.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Energie

'De stikstofuitstoot van de centrale in Dilsen-Stokkem is vergelijkbaar met die van twintig megastallen', zegt Demir. 'Het project voldoet ook niet aan meerdere basisregels van onze ruimtelijke ordening. De enige juiste keuze was dan ook de omgevingsvergunning weigeren.'

RWE heeft nog niet gereageerd op de beslissing. In principe kan het Duitse energiebedrijf nog naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen. De kans dat dat gebeurt, is klein, want wellicht is het dan te laat om nog in aanmerking te komen voor Europese subsidies via het CRM-mechanisme.

Kernuitstap

Kort na Demirs beslissing raakte bekend dat de gascentrale die het energiebedrijf Luminus in Seraing (Luik) wil bouwen wel een definitieve vergunning op zak heeft. Dat meldden de Waalse ministers van Economie Willy Borsus (MR) en Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo). De burgerorganisatie Tegengas had nog verzet aangetekend, maar na hoger beroep komt de centrale in Seraing er toch.

Er zijn al meer dan voldoende vergunningen voor de nodige capaciteit.
Kabinet Tinne Van der Straeten
Federaal minister van Energie

De gascentrales zijn cruciaal in de plannen van de federale regering voor een kernuitstap. Vijf van de zeven kerncentrales gaan hoe dan ook dicht tegen 2025. Eind dit jaar beslist de regering of ook de laatste twee kerncentrales - Doel 4 en Tihange 3 - sluiten. Kerncentrales zijn belangrijk omdat ze energie opwekken op momenten dat er te weinig wind of zon is om hernieuwbare stroom te produceren. Zonder kerncentrales moeten gascentrales de bevoorradingszekerheid garanderen.

Wallonië

In totaal is 2,3 gigawatt extra productiecapaciteit nodig om de kernuitstap te overbruggen. Zelfs als Demir alle vergunningen voor Vlaamse gascentrales weigert, moeten de vier projecten in Wallonië volstaan. Naast die in Seraing (870 MW) gaat het om twee centrales van Electrabel in Les Awirs (870 MW) en Amercoeur (330 MW) en een van Eneco in Manage (870 MW).

Op het kabinet van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) halen ze de schouders op over de weigering van Demir en maken ze zich geen zorgen over de kernuitstap. 'Er zijn al meer dan voldoende vergunningen voor de nodige capaciteit', is er te horen. 'Elke vergunning extra leidt tot meer concurrentie en lagere prijzen. Dat heeft niets met de kernuitstap te maken, want in alle gevallen is een tweetal gascentrales nodig.'

De beslissing over de gascentrale van Dilsen-Stokkem is het eerste dossier waarover Demir oordeelt. Binnenkort wordt ook een beslissing verwacht over een gascentrale van Electrabel in Vilvoorde. Tot ongenoegen van de Franse energiereus heeft de deputatie van Vlaams-Brabant eerder al geweigerd het project een vergunning toe te kennen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud