'Dewinter eindigt zoals Wilders: in totale nederlaag'

Theo Francken. ©EPA

'Zijn plaat is grijsgedraaid. Filip Dewinter zal eindigen zoals Geert Wilders: in totale nederlaag', stelt Theo Francken. Siegfried Bracke ziet dan weer 'te veel verschillen' met het Vlaams Belang.

Voormalig staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) levert in een interview met De Zondag felle kritiek op Filip Dewinter (Vlaams Belang). 'Altijd opnieuw over die islam beginnen, altijd opnieuw op die moslims kappen, dat is vermoeiend. Wij zien ook problemen binnen de islam, maar wij willen geen oorlog met de islam.'

Dewinter zal eindigen zoals de Nederlandse extreem-rechtse politicus Geert Wilders, 'in totale nederlaag', voorspelt Francken. De PVV, de partij van Wilders, behaalde bij de recente Europese verkiezingen geen enkele zetel.

'Niet racistisch'

Francken herhaalde dat Vlaams Belang volgens hem geen racistische partij is. 'Ik zie daar wel individuen die racistisch zijn. Maar ik zie die helaas ook in mijn achterban.'

Francken wil dat Vlaams Belang een ernstige kans krijgt bij de vorming van een Vlaamse regering. 'En eenmaal hun voorstellen op tafel liggen, moeten wij de risico's inschatten. (...) Als wij een Vlaamse regering gaan vormen, zal dat een regering zijn voor álle Vlamingen. We gaan geen millimeter toegeven op ons inclusief nationalisme' vervolgt hij.

Dat kan volgens de voormalig staatssecretaris 'met de koers die Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaamse Belang, wil varen'. Dewinter is daarentegen 'een groot probleem', luidt het.

Verschillen

Ook Siegfried Bracke (N-VA), die vrijdag aankondigde een punt te zetten achter de politiek, uitte bedenkingen bij het Vlaams Belang. In De Zevende Dag zei de gewezen Kamervoorzitter dat hij zijn partij niet meteen ziet regeren met het Vlaams Belang. 'Om de simpele reden dat er te veel verschillen zijn, net zoals er te veel verschillen zijn met de PS. Je botst bij Vlaams Belang op dezelfde onmogelijkheden als met de PS.'

Bracke vindt wel dat zijn partij moet praten met Vlaams Belang. Hij noemt het cordon sanitaire 'een concept uit een vorige tijd'. 

Taalgebruik

Bracke ging ook in op de redenen voor het forse verlies van zijn partij en de winst voor Vlaams Belang. Een van de oorzaken is 'de manier waarop in dit land aan politiek gedaan wordt', aldus Bracke. De bitse manier waarop politici met elkaar omgaan, laat volgens hem zijn sporen na. Ook zijn eigen partij zou best stoppen met het 'martiale taalgebruik'. 'Je moet op je woorden letten. Je bent best beleefd, vriendelijk en voorkomend.' 

Zijn uittredingsvergoeding van 175.356 euro wil Bracke alvast niet laten schieten. 'Waarom zou ik dat doen?' Het argument dat Bracke een goed pensioen zal krijgen, terwijl het systeem van de uittredingsvergoedingen bestaat voor politici die hun inkomen verliezen als ze niet herverkozen geraken, vindt hij niet voldoende. 'Dit is een systeem, het bestaat en je hebt daar recht op', zegt hij, daarbij benadrukkend dat 'we het al verschrikkelijk gedempt hebben'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud