Deze 85 woon-zorgcentra krijgen 11.000 testkits

85 van de ruim 800 Vlaamse woon-zorgcentra krijgen een testkit. ©Photo News

85 van de ruim 800 Vlaamse woon-zorgcentra krijgen testkits voor corona. Niet iedereen kan zich vinden in hoe die verdeling gebeurt.

De woon-zorgcentra krijgen in totaal 11.000 testen voor corona. Die worden verdeeld over 85 van de meer dan 800 rusthuizen in Vlaanderen. Daarvan zijn 55 centra prioritair omdat ze een hoog aandeel bewoners of personeel hebben met coronaklachten, of een hoog risico op een uitbraak. In die centra wordt iedereen getest. Daarnaast zijn 30 centra willekeurig geselecteerd. Daar zijn weinig of geen gevallen van corona vastgesteld. Alleen de bewoners worden er getest, om na te gaan of een onzichtbare verspreiding plaatsvindt bij bewoners zonder ziekteklachten.

Ik heb het moeilijk met de methode die men toepast.
Dominique Roodhooft
Directeur van 15 woon-zorgcentra

Niet iedereen kan zich vinden in die strategie. 'Ik heb het moeilijk met de methode die men toepast', zei Dominique Roodhooft van Zorg-Saam woensdag in 'Terzake'.

Van haar 15 woon-zorgcentra kampen er twee met een corona-uitbraak. 'Een van die twee is geselecteerd en daar gaat men iedereen testen: alle medewerkers, alle bewoners. Had ik die stalen gekregen voor mijn hele groep en met artsen had kunnen overleggen over waar de testen het meest waardevol kunnen worden ingezet, dan had ik het nooit op die manier gedaan.'

Testronde

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, benadrukte woensdag dat het slechts om een eerste fase in de testronde gaat. 'Het is de bedoeling op basis daarvan een verdere strategie uit te bouwen, om vervolgens structureler te kunnen testen. Dat kan ons bijvoorbeeld toelaten criteria op te stellen voor doelgroepen, die daarna  permanenter getest worden.'

Hoe de volgende ronde er zal uitzien, is voer voor de nieuwe taskforce die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren heeft opgericht in overleg met de zorgkoepels. Overheidsmanager van het Jaar Karine Moykens zal die leiden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud