Advertentie

Digitaal loket voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil hoogopgeleide buitenlandse werknemers sneller aan het werk krijgen. ©Photo News

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) lanceert met partijgenoot en federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi een uniek digitaal loket om hoogopgeleide buitenlanders naar hier te halen.

De Vlaamse regering wil hoogopgeleide buitenlanders aantrekken om hier tekorten op de arbeidsmarkt aan te vullen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de farmasector, maar ook andere sectoren en beroepen.

Buitenlandse werknemers kunnen in Vlaanderen aan de slag met een arbeidskaart als ze hier minder dan negentig dagen blijven. Wie meer dan negentig dagen blijft, heeft een gecombineerde vergunning of 'single permit' nodig.

Momenteel duurt het twee tot vier weken vooraleer zo'n vergunning wordt afgeleverd. Dat is vrij vlot, zeker in vergelijking met het begin van de legislatuur, toen de wachttijd al gauw opliep tot acht weken, duidt het kabinet-Crevits.

Maar de aanvragen verlopen nog niet volledig digitaal en werkgevers kunnen de status van de aanvraag niet online opvolgen. Dat heeft volgens Crevits een impact op de concurrentiepositie ten opzichte van de buurlanden.

Minder administratie

Het nieuwe digitale loket 'Working in Belgium', dat samen met federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie en collega-CD&V'er Sammy Mahdi op poten wordt gezet, moet daar komaf mee maken.

Werkgevers zullen een aanvraag kunnen indienen om een buitenlandse werknemer aan te trekken. Daarna controleren de dienst economische migratie van Vlaanderen en de federale Dienst Vreemdelingenzaken achtereenvolgens of aan alle vereisten is voldaan.

De werkgever kan de status van de aanvraag opvolgen via het loket en wordt op de hoogte gebracht van de beslissing. 'Working in Belgium' moet de administratieve werklast verminderen en de doorlooptijd tussen aanvraag en vergunning korter maken.

'Strijd om hoogopgeleiden is pittig'

'Met het digitaal loket zorgen we voor een vlotte aanvraagprocedure. Bovendien zal de werkgever als het ware zoals een pakketje bij de post de aanvraag kunnen volgen', zegt Crevits.

Volgens Mahdi zet Vlaanderen een 'belangrijke stap om de kloof met de buurlanden te dichten. De strijd om hoogopgeleiden en het invullen van knelpuntberoepen is bijzonder pittig. Wie acht weken moet wachten om hier een innovatieve start-up uit te werken, die trekt wel naar Nederland.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud