Directeur arbeidsbemiddelaar Actiris: 'Veel Brusselse jongeren hebben nog altijd schrik om in Vlaanderen te solliciteren'
Met een hernieuwde focus op jongeren, een betere screening van vaardigheden en meer jobs in Vlaanderen hoopt Actiris, de Brusselse evenknie van de VDAB, dit jaar meer Brusselaars aan het werk te krijgen.
Vergelijk de arbeidsmarkt in Brussel niet zomaar met Vlaanderen. Vergelijk ons met andere grote steden, zoals Antwerpen en Charleroi. Ook daar woont een laag opgeleide bevolking op een plek waar vooral dienstenjobs zijn.
Christina Amboldi maakt het punt enkele keren als ze haar ambities voor 2024 toelicht. Sinds eind 2021 leidt ze Actiris, de Brusselse evenknie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling VDAB. Daarvoor werkte ze op de kabinetten van de Défi-ministers Bernard Clerfayt en Didier Gosuin.
De cijfers geven haar geen ongelijk. In het Brussels Gewest steeg de werkloosheidsgraad vorig jaar tot 14,7 procent. Dat is hetzelfde cijfer dat op de VDAB-website voor de stad Antwerpen te vinden is. Het is in beide gevallen bijna drie keer hoger dan het gemiddelde in heel Vlaanderen.
Taalbarrière
Zo'n 56.000 Brusselaars werkten eind 2021 in Vlaanderen. Actiris wil dat cijfer jaarlijks met 2.000 omhoog. Een van de manieren daartoe ligt in meer opleiding. In september is Actiris begonnen met de taalvaardigheden en de digitale kennis van duizend jongeren in kaart te brengen. Dit jaar moeten er dat vijfduizend worden, in 2025 tienduizend.
Brussel is een arbeidsreserve voor Vlaanderen, dat knelpunten kent in beroepen waar de taalvereisten niet altijd heel hoog liggen.
Het moet helpen om de taalbarrière te slopen. 'Veel Brusselse jongeren hebben schrik om te solliciteren in Vlaams-Brabant, omdat ze het Nederlands niet beheersen', zegt Amboldi. 'Maar omgekeerd zijn ook bedrijven soms terughoudend. Brussel is een arbeidsreserve voor Vlaanderen, dat knelpunten kent in beroepen waar de taalvereisten niet altijd heel hoog liggen', zegt ze.
Hetzelfde gaat volgens haar op voor de hoofdstad zelf. 'In één vacature op de twee in Brussel wordt gevraagd dat een werknemer perfect tweetalig is, terwijl de job dat niet altijd vereist. 'Als je in een kledingwinkel in het Nederlands 'hallo' kunt zeggen, de kledingmaat en de kleurvoorkeuren kan vragen en je begint meteen met taallessen, dan kan je toch al beginnen te werken?'
Het past in een beleid waarin de focus meer op jongeren moet komen te liggen, een groep waar de werkloosheidsgraad in Brussel 22 procent bedraagt. Een tweede prioriteit zijn de langdurig werklozen, die in de hoofdstad 46 procent van de werkzoekenden uitmaken.
Doelstellingen
Amboldi kleeft er doelstellingen op. Van de 86.000 Brusselse werkzoekenden kregen er vorig jaar 61.000 begeleiding naar een job. Dat aantal moet dit jaar met 10 procent stijgen. Vorig jaar deden 11.000 bedrijven een beroep op Actiris om vacatures in te vullen. Dat cijfer moet met 5 procent omhoog.
Onze boodschap aan bedrijven? Neem contact met ons op. Daag ons uit. Als je niet tevreden bent, leg dan uit wat het probleem is.
'Onze boodschap aan bedrijven is simpel', zegt ze. 'Neem contact met ons op. Daag ons uit. En als je het probeerde, maar niet tevreden bent, maak ons dan duidelijk wat het probleem was.'
Meest gelezen
- 1 Imec presenteert vastestofbatterij die elektrisch rijden fors goedkoper kan maken
- 2 Veel vaker ‘medisch ontslag’ voor langdurig zieke dan re-integratie
- 3 Belfius pompt miljoenen in Franse superapp rond gezondheidszorg
- 4 Optimisme over Vlaams akkoord, al ziet vooral CD&V nog enkele angels
- 5 Nike lobbyde tot bij De Croo om monsterclaim van douane en fiscus te ontlopen