Doliveux getipt als Vlerick-voorzitter

Roch Doliveux zou als Vlerick-voorzitter een duo vormen met Frank Donck, die getipt wordt als ondervoorzitter. ©BELGA

De Franse UCB-topman Roch Doliveux ligt in poleposition om Louis Verbeke dit najaar op te volgen als voorzitter van de Vlerick Business School. Een opvallende keuze voor een nog steeds erg Vlaams bastion.

Roch Doliveux spreekt vier talen. Frans, Engels, Duits en Spaans. Maar geen woord Nederlands. En laat dat voor het voorzitterschap van de Vlerick Business School niet zomaar een detail zijn. ’Een Franstalige voorzitter, dat zullen sommigen maar moeilijk kunnen verteren', zegt een insider.

Ondanks de vele inspanningen om te internationaliseren, draagt Vlaanderens meest gereputeerde managementschool nog altijd een erg Vlaamse stempel. Alleen wil dat al eens tegenwerken. Toen de school enkele jaren geleden bijvoorbeeld besliste neer te strijken in Brussel, stak de stad stokken in de wielen. Burgemeester Freddy Thielemans verhinderde dat Vlerick zijn intrek kon nemen in het Beursgebouw, naar verluidt omdat hij de school ‘te Vlaams’ vond. Uiteindelijk vond Vlerick een onderkomen in het Manhattan-gebouw aan het Rogierplein, waar het medio 2013 een prestigieuze campus opende - goed voor een investering van 5,7 miljoen euro - maar de wrange nasmaak bleef. 

De Vlerick Business School werkt al enkele jaren aan een meer internationale uitstraling. In 2007 werd in Sint-Petersburg in Rusland een buitenlandse vestiging geopend. Er kwam een MBA-programma samen met de Universiteit van Peking en onder decaan Philippe Haspeslagh werd ingezet op allianties met andere internationale scholen. De sterke man van de school klopt zich op de borst dat er intussen professoren uit twaalf landen lesgeven aan de school en de MBA-studenten komen uit meer dan 25 landen.

Maar toch. Voor velen blijft de Vlerick-school een vooral Vlaams bastion. Dat heeft te maken met de oorsprong van de school: wijlen André Vlerick nam in de jaren 50 het initiatief voor Vlaamse managementopleidingen naar Angelsaksisch model. Hij vond dat er nood was aan een tegengewicht voor de Franse salons en aristocratische families die het bedrijfsleven domineerden.

Gaandeweg raakte het Vlerick-netwerk innig verstrengeld met de Vlaamse zakenwereld. De school bleek een kweekvijver voor een nieuw soort managementtalent. In snel tempo verspreidden de alumni zich over het economische weefsel. Ze regelden zaken onder elkaar, werden bestuurder in elkaars bedrijven. De Vlerick-boys werden ze genoemd. Met voorop intussen bekende namen zoals Luc Vansteenkiste en Luc De Bruyckere.

Vriendendiensten

In 1997 werd advocaat-zakenman Louis Verbeke de voorzitter van de school in opvolging van ondernemer Jean Van Marcke. Onder hem werd de sfeer van een Vlaamse insiders club nog meer gecultiveerd. Tot enkele schandalen en schandaaltjes de reputatie een deuk gaven. Zo verbrandde een aantal Vlerick-toppers zich aan het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, en Jan Coene - toenmalig voorzitter van de Vlerick Alumni - kwam zwaar in opspraak met de exorbitante vergoedingen die hij opstreek als topman van de weefgetouwenbouwer Picanol.

De voorbije jaren werd hard gewerkt om het beeld van ‘vriendendiensten’ en ‘gesloten bastion’ af te werpen. Een nieuwe generatie alumni ijverde voor een meer open aanpak. En ook de leiding volgde. Dat moest wel, want te midden van de toenemende concurrentie onder de businessscholen en het toeslaan van de crisis moest Vlerick vooruit. In 2007 kwam even een Zweed aan boord als decaan. De voertaal werd Engels en de ambities werden opgekrikt. In 2008 werd Philippe Haspeslagh, die een internationaal parcours had afgelegd bij de Parijse businessschool Insead, aangetrokken als nieuwe decaan. ‘We zijn wereldberoemd in Vlaanderen, maar de internationale bedrijfswereld kent ons onvoldoende’, verklaarde hij in 2012.

Hoewel de omzet in tien jaar tijd vrijwel verdubbelde tot ruim 30 miljoen euro, blijft het knokken. De voorbije jaren zakte Vlerick elk jaar op de internationale ranglijst van Financial Times. In 2013 haalde de school nog nipt de top 100.

Het afzwaaien van Louis Verbeke dit najaar als voorzitter van de school - na liefst 17 jaar - lijkt het moment om een volgende stap te zetten. Met Roch Doliveux zou gekozen worden voor een internationaler profiel. Hij zou een tandem vormen met de Vlaming Frank Donck als ondervoorzitter, de topman van investeringsvehikel 3D en oud-voorzitter van Telenet. Het duo ligt volgens insiders in poleposition, al is een definitieve beslissing nog niet genomen.

Vlerick lijkt overigens steeds meer te kiezen voor sterke duo’s aan de top. Zo werkt Haspeslagh nauw samen met algemeen directeur Patrick De Greve en wordt ook het voorzitterschap van de Vlerick Alumni sinds enkele jaren - ‘op moderne wijze’ zoals dat heet - gedeeld door Dirk Bontridder en Saskia Schatteman. ‘Er is bewust gekozen voor een duo met een man en een vrouw én complementaire skills, om zo alle leden te vertegenwoordigen en te inspireren’, werd bij hun aanstelling destijds gezegd. Wellicht moet een Frans-Belgische tandem tussen Doliveux en Donck eenzelfde doel dienen. En alvast degenen sussen die een probleem hebben met de talenkennis van Doliveux.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud