Druk stijgt om voetbalstadions te sluiten

©BELGA

Het Overlegcomité buigt zich donderdagavond over strengere regels voor sport en cultuur. Een sluiting van de voetbalstadions en strengere maatregelen voor concerten en theatervoorstellingen liggen op tafel.

Omdat de roep om strengere maatregelen - vooral langs Waalse kant - stijgt, buigt het Overlegcomité zich vanavond al over de sportwereld en de cultuursector. Die restricties kunnen voor komend weekend al ingevoerd worden. Een optie is dat sportwedstrijden zonder publiek moeten doorgaan.

Sport

De Vlaamse regering lijkt evenwel niet gewonnen voor dat idee. Nu geldt een maximum van 200 toeschouwers binnen en 400 buiten. Deze week besliste Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) in overleg met de Pro League - het vehikel boven de profvoetbalclubs - dat de stadions open blijven, al zou het aantal toeschouwers wel worden gehalveerd. Per supportersvak worden geen 400 maar 200 toeschouwers meer toegelaten.

Maar de kans is groot dat een algemene sluiting voor het publiek van de stadions er toch komt. In Wallonië is men immers gewonnen voor dat idee en het is erg onwaarschijnlijk dat de stadions daar op slot gaan en in Vlaanderen niet. Het zou gezien worden als competitievervalsing als de Vlaamse clubs wel nog thuiswedstrijden met supporters kunnen afwerken en Waalse clubs niet.

Weyts vindt voorts dat sporten buiten - ook in clubverband - mogelijk moet blijven. Indoorcontactsporten zoals zaalvoetbal- of basketbalwedstrijden kunnen al niet meer.

Cultuur

De Vlaamse regering zou ook de evenementen niet willen afgelasten. Nu zijn in theaters en concertzalen 200 mensen binnen en 400 mensen buiten welkom en moeten bezoekers op minstens 1,5 meter van anderen plaatsnemen. In dat geval moeten ze geen mondmasker dragen. De organisatoren kunnen een kleinere afstand tussen de stoelen toelaten mét mondmasker. De vraag is of het Overlegcomité die afstandsregels strikter maakt of beslist dat bepaalde evenementen niet meer mogen plaatsvinden. De kans is ook groot dat er een mondmaskerplicht komt in de zalen.

Jeugdwerking

Voor Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) moeten jeugdorganisaties nog activiteiten kunnen blijven doen. Tot nu kon dat in bubbels van 50 en afhankelijk van de leeftijd binnen of buiten en met of zonder fysiek contact.

De regels kunnen wel worden aangescherpt. De bedoeling zou zijn voortaan alleen activiteiten in de buitenlucht toe te laten en eventueel de bubbels te verkleinen. Daarnaast is de kans groot dat overnachtingen in groep niet meer mogen doorgaan. In afwachting van meer nieuws van het Overlegcomité beslisten de Vlaamse jeugdverenigingen alvast het komende weekend alle activiteiten met overnachtingen te schrappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud