Druk voor digitale lessen neemt toe

Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open VLD) pleit voor digitale lessen voor grote scholen tegen het coronavirus. ©Joost van den Broek/Hollandse...

Na het advies van de Nationale Veiligheidsraad om indoorevenementen met meer dan duizend deelnemers af te gelasten, wordt steeds meer gekeken naar maatregelen in het onderwijs.

Er gaan stemmen op om zoals in Italië ook hier op digitaal afstandsonderwijs over te stappen. Dinsdag beslisten de Vlaamse universiteiten niet te sluiten, maar wel volop in te zetten op digitale lessen om het hoofd te bieden aan het coronavirus. Aan de KU Leuven worden zo goed als alle hoorcolleges geschrapt en vervangen door weblectures. Werkcolleges in kleine groep mogen wel nog plaatsvinden. Het personeel moet zoveel mogelijk telewerken. Aan de UAntwerpen worden colleges vanaf 50 studenten vervangen door lessen op het online platform. Ook enkele hogescholen, zoals PXL, hebben de stap naar virtuele lessen gezet.

Vlaams Parlementslid en kandidaat-partijvoorzitter Els Ampe (Open VLD) pleit ervoor ook grote secundaire scholen te sluiten. Ze vindt het niet logisch dat scholen met meer dan duizend leerlingen niet onder het nationaal advies vallen. Ze wil die scholieren via digitale platforms les laten volgen. 

Het sluiten van scholen en een digitale omslag zijn vooralsnog niet aan de orde. Scholen blijven open, maar wordt gevraagd zich te beperken tot lesgeven. Activiteiten zoals opendeurdagen, schoolfeesten en oudercontacten kunnen niet doorgaan. Ook meerdaagse buitenlandse uitstapjes zijn uit den boze.

En wat met de Romereizen, die laatstejaars traditioneel rond de paasvakantie ondernemen? Over de mogelijkheid vergoed te worden bij annulering bestaat onduidelijkheid, zeker bij gebrek aan dwingende richtlijnen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zei in het Vlaams Parlement in overleg te zijn met de vereniging van reisbureaus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud