netto

Dubbele erfbelasting op geld en beleggingen in het buitenland mag niet meer

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vastgoed in het buitenland wordt niet dubbel belast met successierechten, maar roerende goederen zoals banktegoeden wel. Dat is discriminatie, oordeelt het Grondwettelijk Hof.

Als een Belgische inwoner met bezittingen in het buitenland overlijdt, moet op die buitenlandse bezittingen Belgische erfbelasting betaald worden. Ook als in het buitenland op dezelfde goederen successierechten werden geheven. Voor vastgoed kunnen de betaalde buitenlandse successierechten afgetrokken worden van de verschuldigde Belgische. Voor roerende goederen zoals banktegoeden, spaarrekeningen en beleggingen kan dat niet. Daardoor kunnen roerende goederen dubbel belast worden.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde op 3 juni dat sprake is van discriminatie. ‘Met dit arrest is een bijna 100 jaar oude discriminatie in de Belgische erfbelasting afgeschaft’, zegt Ann Maelfait van het advocatenkantoor Rivus, dat de procedure voerde in naam van een Belgische die banktegoeden en vastgoed erfde in Spanje. Het arrest gaat over oude federale wetgeving, maar die werd integraal overgenomen in de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

‘Voor overlijdens vanaf nu kan iedereen zich op het arrest beroepen om een verrekening van de buitenlandse successierechten op banktegoeden buiten de landsgrenzen te vragen. Dat blijft niet beperkt tot Spanje. Ook Frankrijk, de VS en het VK heffen successierechten op roerende goederen die op hun grondgebied worden aangehouden’, klinkt het bij Rivus.

Hoe gaat Vlaanderen reageren op het arrest? ‘Er zijn twee opties’, zegt minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). ‘Ofwel schaf je de verrekening af die hier nu bestaat voor mensen die als niet-inwoner in het buitenland belastingen hebben betaald op onroerende goederen. Dat geniet niet mijn voorkeur, want dat zou leiden tot een belastingverhoging. Ofwel ga je ook een verrekening doen voor roerende goederen. Dat lijkt me evidenter, maar moeten we onderzoeken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud