Advertentie

Eandis telt 356 postjes voor politici

Een werf van Eandis in Zaffelare. ©BELGA

Netbeheerder Eandis stelt maar liefst 356 postjes ter beschikking aan politici via verschillende organen, blijkt uit onderzoek van De Tijd.

Door het Publifin-schandaal in Wallonië is ook in Vlaanderen een debat gestart over de intercommunales. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten eist dat de privatisering van intercommuales mogelijk wordt gemaakt in het decreet Lokale Besturen, waarover de Vlaamse regering zich nu buigt. Dat moet een einde stellen aan mogelijke belangenvermenging.

Een privatisering zou gevolgen hebben voor de vele politici die in de raden van besturen van intercommunales zitten. Uit onderzoek van De Tijd blijkt dat er bij netbeheerder Eandis alleen al maar liefst 356 postjes verdeeld zijn onder politici. Daarvoor betaalt Eandis elk jaar ruim een half miljoen euro uit aan zitpenningen. Eandis is slechts één intergemeentelijke samenwerking. In Vlaanderen bestaan er tientallen.

Wat opvalt bij Eandis is de zware structuur. Naast de moedermaatschappij en haar dochters, zijn er nog zeven intercommunales en maar liefst 17 regionale beheerscomités. In die comités zetelen vaak meer dan twintig politici.

Cumul

Sommige politici passeren bij Eandis verschillende keren langs de kassa. Want cumuleren mag. Sommige zijn bestuurder bij de overkoepelende moedermaatschappij Eandis, bij een energie-intercommunale van Eandis en bij een regionaal bestuurscomité van Eandis.

205 euro
Per vergadering krijgen politici 205 euro bruto.

In tegenstelling tot de Waalse verdienen de Vlaamse bestuurders geen fortuinen. De zitpenning in Vlaanderen is vastgelegd op 205 euro bruto per vergadering. Maar wie postjes combineert, kan een paar duizend euro per jaar verdienen.

Nog een verschil met Wallonië is dat politici maar een vergoeding krijgen als ze effectief aanwezig zijn. Toestanden zoals bij Publifin, waar mandatarissen geld kregen ook al waren ze niet aanwezig, zijn normaal gezien uitgesloten.

Revolutie

Intercommunales moeten door technici worden beheerd, niet door politici.
louis tobback
ondervoorzitter Eandis en Burgemeester van Leuven

Ondanks de striktere regels in Vlaanderen vindt Louis Tobback, sp.a-burgemeester van Leuven en ondervoorziter van Eandis, toch dat een revolutie bij de intercommunales nodig is. Hij vindt dat politici uit Eandis moeten. ‘Waarom moeten de ruim 230 gemeenten het energiedistributienet beheren? Dat is niet meer van deze tijd. Tobback stelt voor om intercommunales te laten besturen door technisch gemeentepersoneel en niet langer door politici.

Piet Buyse, voorzitter van Eandis, is het daar niet mee eens. ‘Het is decretaal bepaald dat alle gemeenten in Eandis moeten vertegenwoordigd zijn.’ En dat is volgens hem maar goed ook, want elke stad of gemeente moet inspraak hebben als er bijvoorbeeld straten of fietspaden worden opengebroken voor het leggen van kabels of leidingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud