Advertentie

Eén dode en vijf mensen vermist nadat Antwerpse school in aanbouw is ingestort

©BELGA

In Antwerpen is vrijdagnamiddag minstens één dode gevallen nadat de bovenverdieping van een nieuwbouw is ingestort. Negen mensen raakten gewond, van wie acht er erg aan toe zijn. Vijf mensen zijn nog vermist.

De instorting deed zich rond kwart voor drie voor in de wijk Nieuw Zuid, nabij het gerechtsgebouw. Een deel van een basisschool in aanbouw stortte om een nog onbekende reden in. Ook een stelling die op de werf stond, zakte in elkaar. Op het moment van de instorting waren meerdere arbeiders aan het werk op de site.

Met de hulp van reddingshondenteams en de civiele bescherming slaagden de hulpdiensten erin negen personen te bevrijden en te verzorgen. Vier van hen zijn in levensgevaar, vier anderen houden er ernstige verwondingen aan over en één iemand liep lichte verwondingen op. Omstreeks half acht meldden de hulpdiensten dat er zich nog altijd vijf mensen onder het puin bevinden. 'Onze ploegen lossen elkaar af en we bereiden de logistieke steun voor om voorzichtig te starten met het ruimen van puin', klonk het op Twitter.

Het gebouw, Zuidzin gedoopt, zou vanaf september dienstdoen als een dubbele basisschool met plaats voor 480 leerlingen. De bouwheer is het autonoom gemeentebedrijf Vespa van de stad Antwerpen, dat de site zal verhuren aan het Stedelijk Onderwijs Antwerpen en het GO! Onderwijs.

Het gebouw, Zuidzin gedoopt, zou vanaf september dienstdoen als een dubbele basisschool met plaats voor 480 leerlingen.

Het Limburgse bouwbedrijf Demeco, dat optreedt als aannemer, reageert 'geschokt'. 'We doen er alles aan om te onderzoeken hoe dit is kunnen gebeuren. We trachten antwoorden te vinden op alle vragen, maar daarvoor is het op dit moment nog te vroeg', zegt topman Frederik Bijnens.

Een gerechtsdeskundige kwam vrijdagavond ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen. 'Een gerechtelijk onderzoek is nog niet opgestart. Mocht het nodig zijn, dan kan ik een onderzoeksrechter vorderen', stelt arbeidsauditeur Pieter Wyckaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud