Een op de drie ziekenhuizen in het rood

©Emy Elleboog

Het slechtste resultaat in jaren verhoogt de druk om samen te werken of te fuseren.

De 51 Vlaamse ziekenhuizen maakten in geen jaren zo weinig winst als in 2017. Dat leert een onderzoek van De Tijd van hun jaarrekeningen van vorig jaar.

Daaruit blijkt dat almaar meer financiële knipperlichten afgaan. Niet alleen gingen vorig jaar meer instellingen in het rood dan in 2016, ze wierven ook minder personeel aan dan in vorige jaren.

Faillissementen

Kies uw ziekenhuis

De Tijd legde de Vlaamse ziekenhuizen op de rooster. Kies uw lokaal ziekenhuis en lees ons verslag.

Volgens Margot Cloet van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro is het hoog tijd om de financieringsregels aan te passen. ‘Op termijn kan dat anders tot faillissementen leiden’, zegt ze.

Dat kan wel degelijk. In Nederland gingen deze maand twee ziekenhuizen - Slotervaart en IJselmeerziekenhuizen - failliet. De instellingen mikken op een doorstart, maar ondertussen worden patiënten naar een andere instelling doorverwezen.

Te veel versplintering

Moet de overheid ingrijpen? Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kaatst de bal terug. Er gaat jaarlijks 8,5 miljard euro naar de Belgische ziekenhuizen, zegt ze. Dat is een correct bedrag om voor 11 miljoen mensen een ziekenhuisgeneeskunde te garanderen.

Als de financiering niet hervormd wordt, kan dat op termijn tot faillissementen leiden.
margot cloet
topvrouw ziekenhuiskoepel zorgnet-icuro

Ze ziet het probleem vooral in de te grote versplintering, waarbij instellingen in dezelfde regio elkaar nog altijd te veel beconcurreren en daardoor ‘dikwijls dezelfde, overbodige investeringen doen, met ofwel onderbenutting of overconsumptie tot gevolg’.

Vooral de kleine spelers staan onder grote druk om na te denken over fusies of andere vormen van samenwerking. Uit de jaarrekeningen blijkt dat de kleinste 17 van de 51 Vlaamse ziekenhuizen al jarenlang geen buffers meer hebben. Als groep haalden ze de voorbije vijf jaar een winstmarge van 0,02 procent van hun omzet, wat betekent dat de minste tegenslag hen kopje-onder duwt.

Verlies op verpleging

De ziekenhuizen dringen ook aan op een andere financiering, waarbij ze meer geld krijgen voor zorg. Nu maken ze zwaar verlies op verpleging, wat ze compenseren met winst op medische machines en de apotheek. Aan die hervorming is de regering nog niet toe. Eerst wil De Block regionale samenwerking, om dan binnen hetzelfde budget een financieel gezondere ziekenhuissector uit te bouwen.

In Brussel en Wallonië is de situatie nog dramatischer dan in Vlaanderen. Terwijl in Vlaanderen alle ziekenhuizen samen nog een winstmarge van 0,7 procent halen, gaan ze in Brussel en Wallonië collectief in het rood. Volgens Belfius, een van de belangrijke financiers van de ziekenhuizen, krijgen 24 instellingen in België onvoldoende cash binnen om alle uitgaven te doen. Opnieuw lijken die problemen zich vooral in Franstalig België voor te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud