Advertentie

Een op vijf ziekenhuizen in het rood

©Roel Visser/Hollandse Hoogte

Twaalf van de 52 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen sloten 2012 af met een verlies. Dat zijn er dubbel zo veel als een jaar eerder.

De Tijd onderzocht de jaarcijfers van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, en zag dat het water ze aan de lippen komt. De balansen zijn doorgaans nog stevig, maar de winstmarge wordt pijnlijk klein of verdwijnt.

De Vlaamse ziekenhuizen maken gemiddeld een winst die maar 1 procent van de omzet bedraagt, wat ze kwetsbaar maakt voor tegenslagen. Het is niet onzinnig om die tegenslagen te verwachten: door de vergrijzing zullen de noden toenemen. En ook de federale overheid zal niet meteen geld overhebben.

Ontdek onze interactieve applicatieDe ziekenhuissector is niet alleen belangrijk door haar opdracht, maar is ook een economische belangrijk speler. De 52 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen halen samen een omzet van 6,9 miljard euro. Gemiddeld werken – artsen niet meegerekend – 1.000 mensen in een ziekenhuis.

Dat de financiële druk groter wordt, betekent dat er iets zal moeten veranderen, maar dat stuit vaak op weerstand. Een eerste taboe is dat Vlaanderen naar internationale normen veel ziekenhuizen telt. Een tweede taboe is dat de financiering scheef zit: de werkingsbudgetten liggen te laag, terwijl sommige artsen – zoals radiologen, klinisch biologen of nierspecialisten – veel verdienen en een groot deel van hun inkomen afstaan aan het ziekenhuis. Dat systeem vergroot de druk om onnodig veel onderzoeken te doen.

Meer over de gezondheid van de Vlaamse ziekenhuizen leest u vandaag in de weekendkrant.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud