Advertentie

Effectentaks neemt ook provincies, gemeenten en universiteiten in vizier

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). ©BELGA

Lokale besturen, universiteiten en OCMW's dreigen onderworpen te worden aan de federale effectentaks. 'We vragen hierover dringend overleg met de federale regering', zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wijst erop dat federale effectentaks ook de gemeenschappen en gewesten, provincies, gemeenten, intercommunales, OCMW's en universiteiten kan belasten. 'Het lijkt erop dat de federale regering zowat elke andere overheid in dit land een belasting wil opleggen', zegt Diependaele.

De taks, waarover er deze week op het federale kernkabinet een akkoord werd gevonden, belast elke euro op een effectenrekening boven de grens van 1 miljoen euro aan een tarief van 0,15 procent. Ze richt zich op alle rechtspersonen met een effectenrekening boven dat grensbedrag en daardoor komen ook die overheden en organisaties in het vizier.

Diependaele vindt zo'n belasting in tijden waarin overheden werk moeten maken van een relancebeleid ongepast. De minister vreest dat intercommunales, gemeentebesturen en universiteiten daardoor minder zullen investeren. 'Deze federale 'transferbijdrage' fnuikt die ambitie en doet afbreuk aan de inspanningen van deze overheden', zegt hij. 'We vragen hierover dringend overleg met de federale regering.'

Volgens het kabinet-Diependaele hebben immers veel lokale besturen geld staan op zo'n effectenrekening. 'Sommige banken rekenen vanaf een bepaald bedrag (250.000 euro, andere vanaf 500.000 euro) negatieve rentes aan, zodat die besturen 'geduwd' werden naar de effectenrekening'. Dat kan hen volgens de minister nu duur komen te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud