Advertentie
Advertentie
netto

Eigenaars zonnepanelen kunnen compensatiepremie aanvragen

©Tim Dirven

Zonnepaneeleigenaars kunnen vanaf 20 juli de premie aanvragen ter compensatie van het wegvallen van de voordelen van de terugdraaiende teller.

Op 14 januari 2021 maakte een arrest van het Grondwettelijk Hof voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een einde aan de voordelen van de terugdraaiende teller. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) werkte de voorbije maanden aan een compensatiepremie die de eigenaars van zonnepanelen een rendement van 5 procent moet garanderen. De retroactieve investeringspremie werd ook al door de Raad van State goedgekeurd.

Vrijdag maakte de Vlaamse regering bekend dat het digitale loket om de premie aan te vragen opent op dinsdag 20 juli 2021. Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie online aanvragen via de website van de netbeheerder Fluvius bij het digitale loket in Mijn Fluvius. De uitbetaling van de premie gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) en dat nog voor het einde van het jaar voor alle premies die voor midden november werden aangevraagd. De premie moet in elk geval voor 19 januari 2022 aangevraagd worden. Dat is zes maanden na de publicatie in het Belgische Staatsblad.

Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie online aanvragen via de website van de netbeheerder Fluvius bij het digitale loket in Mijn Fluvius.

Via een tool op energiesparen.be kunt u al berekenen hoeveel de compensatie in uw geval zal bedragen. Dat bedrag houdt rekening met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kostprijs van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de al ontvangen overheidssteun, onder meer in de vorm van groenestroomcertificaten en federale belastingaftrek. Ook het al ontvangen voordeel van de terugdraaiende teller wordt in mindering gebracht.

Analoge meter

Wie nu nog een klassieke Ferrarismeter heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen en uiterlijk tot 31 december 2025. De premie daalt wel elk jaar in afwachting van de plaatsing van een digitale meter. Voor wie een hoog zelfverbruik heeft of zijn gedrag aanpast om dat te bereiken en zodoende op een relatief laag elektriciteitsverbruik het nettarief moet betalen, kan de digitale meter een financieel voordeel betekenen. Het prosumententarief valt immers weg en wie zelf een digitale meter aanvraagt, krijgt bovendien een bonus van 100 euro boven op de premie.

De premie is afhankelijk van het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kostprijs van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de al ontvangen overheidssteun.

Naast de lancering van de compensatiepremie besliste de Vlaamse regering vrijdag ook over andere flankerende maatregelen, zoals een aanpassing van de geplande uitrol van de digitale meter, een hogere batterijpremie, een nieuwe REG-premie voor de slimme sturing van elektrische warmtepompen, elektrische boilers en accumulatieverwarming, en het verlengen van de warmtepompboilerpremie tot het einde van 2024.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud