Eigenaars zonnepanelen kunnen vanaf nu compensatiebedrag berekenen

©BELGA

De simulatietool voor de compensatie van de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter staat online. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Een gemiddelde installatie uit 2020 krijgt 1.308 euro.

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. De regering stelde daarom een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

Via deze rekenmodule kan u berekenen op welk compensatiebedrag u recht hebt. Dat bedrag houdt onder meer rekening met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kostprijs van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de reeds ontvangen overheidssteun, onder meer in de vorm van groenestroomcertificaten en federale belastingaftrek. Ook het al ontvangen voordeel van de terugdraaiende teller wordt in mindering gebracht.

Warmtepomp

Een doorsnee installatie uit 2020 krijgt zo een compensatie van 1.308 euro. Een grote installatie uit 2018, die voldoende groot is voor bijvoorbeeld een warmtepomp en een elektrische wagen, krijgt 3.480 euro. De installatiejaren van 2007 tot 2012 krijgen geen compensatie, omdat ze hun rendement al gehaald hebben.

Voor particulieren is er geen belasting op de compensatie. Voor zelfstandigen, bedrijven en vennootschappen in principe wel, maar Demir heeft aan federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gevraagd ook hier niet te belasten. Over een eventuele extra tegemoetkoming voor zwaar getroffen gezinnen, bijvoorbeeld met een warmtepomp, is nog geen beslissing genomen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud