El Kaouakibi: 'Het licht dooft voorgoed uit'
De stad Antwerpen heeft beslist de samenwerking met het jongerenproject Let's Go Urban van de gevallen politica Sihame El Kaouakibi stop te zetten. 'Moe, machteloos en bedroefd sluit ik de deur achter me', reageert El Kaouakibi.
Het Antwerpse stadsbestuur kwam maandag bijeen om zich te buigen over het dossier-El Kaouakibi. Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi zou subsidies van verschillende overheden voor haar jongeren-vzw Let's Go Urban hebben afgeleid naar haar eigen bedrijfjes. Een audit van de stad Antwerpen concludeerde dat er onduidelijkheid was over bijna een half miljoen euro aan facturen.
De samenwerking met Antwerpen wordt effectief stopgezet. Dat meldde de stad in een persmededeling. Bovendien stelt Antwerpen zich burgerlijke partij in het strafrechtelijk onderzoek. De beslissing is gebaseerd op een ingebrekestelling van de stad die de vzw Let's Go Urban een week gaf om een antwoord te geven op enkele pijnpunten.
De beslissing van de stad betekent dat Let's Go Urban gedoemd is tot het faillissement. Wellicht komt er een open oproep om de werking van Let's Go Urban over te laten nemen door een andere of nieuwe vzw.
Het antwoord kwam niet van El Kaouakibi, maar van Annemie Moens, die door de rechter als voorlopig bewindvoerder is aangesteld. In een brief - die de openbare omroep VRT kon inkijken - zegt Moens dat ze weinig kan toevoegen aan de beschuldigingen in de stedelijke audit. Moens kwam eerder tot een bedrag van 450.000 euro dat niet kan worden verklaard.
Het Vlaams Parlement onderzoekt zijn juridische opties om in de toekomst een arts te laten controleren of langdurig zieke parlementsleden ook echt ziek zijn. De bedoeling is bij misbruik hun vergoeding te verlagen. De aanleiding is de afwezigheid van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi - zonder partij sinds haar exit uit Open VLD - die met volledig behoud van wedde al een halfjaar met ziekteverlof is.
De fractievoorzitters van de grootste zes partijen in het Vlaams Parlement willen de parlementaire statuten daarom aanpassen. Bij gewone werknemers kan een controlearts veel sneller langsgaan en ze verliezen al na een maand een deel van hun loon.
Het relevantste in de brief is dat Moens meer geld vraagt omdat de kas van Let's Go Urban leeg is. Eind april is er geen geld meer om de lonen te betalen. Daarbij bezorgt ze ook de jaarrekening voor 2019 - die nog moest worden goedgekeurd - en de begroting voor 2021 aan het stadsbestuur.
De vertrouwensbreuk is echter zo groot dat de stad besloot de band met Let's Go Urban door te knippen. 'We hebben LGU gevraagd ons gebouw (het Urban Center op het Kiel waarvoor El Kaouakibi miljoenen kreeg om te renoveren maar wel eigendom is van de stad, red.) te verlaten. De rest is voor de rechtbank', klinkt het binnen het stadsbestuur.
De beslissing betekent dat Let's Go Urban gedoemd is tot het faillissement. De stad moet nu beslissen hoe ze de kwestie voort aanpakt. Wellicht komt er een open oproep om de werking van Let's Go Urban over te laten nemen door een andere of een nieuwe vzw. Het staat vast dat de werking een nieuwe naam krijgt, want Let's Go Urban is eigendom van El Kaouakibi.
Via Instagram reageert El Kaouakibi verslagen op het besluit. 'Moe, machteloos en bedroefd sluit ik de deur achter me. Het licht dooft voorgoed uit.' Ze vindt dat ze onvoldoende tijd kreeg om de echte oorzaken op te sporen en uit te klaren, want de stad en bewindvoerder gaven haar luttele dagen. 'Onze terechte vraag tot uitstel werd verworpen, alsook onze vraag tot inzage in het rapport en de documenten waarop men antwoorden zocht. Hoe antwoord je op vragen die je niet te zien krijgt?' El Kaouakibi klaagt ook dat toegang tot de boekhouding en zelfs externe schijven haar ontnomen is. Dat laatste wordt ontkend in het kamp van de bewindvoerder.
De ondernemingsrechtbank van Tongeren doet dinsdag een uitspraak over het voorlopig bewindvoerderschap bij Let's Go Urban. El Kaouakibi heeft daar verzet tegen aangetekend. De advocaat van drie voormalige bestuurders - die de bal aan het rollen brachten met hun vermoedens over malversaties - wil dat de opdracht van Moens wordt verlengd.
Maandagavond kan de oppositie in de gemeenteraad voor het eerst officieel vragen stellen over de affaire. Er is kritiek op de toenmalige bevoegde schepenen Koen Kennis (N-VA) en Nabilla Ait Daoud (N-VA), maar ook op burgemeester Bart De Wever (N-VA). De Wevers verdedigingslijn is dat het een collectieve verantwoordelijkheid is van de politiek die zich wellicht heeft laten bedotten door iemand met slechte bedoelingen. De meerderheid vormt voorlopig alvast carré in de zaak.
Meest gelezen
- 1 85-jarige chirurg Jules Hayen koopt Antwerpse Stadsfeestzaal voor 50 miljoen
- 2 Magnette: 'Er zijn alternatieven, en dat gaan we tonen'
- 3 Tot 0 procent rente tijdens Autosalon: leen ik bij bank of autodealer?
- 4 Vakbonden verwachten tienduizenden betogers in Brussel, grote hinder in de maak
- 5 Raymond Cretskens, van beenhouwer tot supermarkttycoon: ‘Met een goeie biefstuk kan je klanten binden’