Advertentie
Advertentie

El Kaouakibi: 'Ik lag op de grond, maar krabbel recht'

Sihame El Kaouakibi liet Let's Go Urban en de bedrijven errond uitvlooien door Johan Vande Lanotte. ©James Arthur

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) heeft zich persoonlijk niet verrijkt of subsidies onwettig aangewend. Dat zegt Johan Vande Lanotte, die als advocaat het dossier rond Let's Go Urban in opdracht van El Kaouakibi uitvlooide.

Na dagen van stilzwijgen heeft Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi zich maandag op een persconferentie verdedigd tegen de aanhoudende beschuldigingen omtrent haar vzw Let's Go Urban.

'Ik heb tijd nodig gehad om alles op een rijtje te zetten, om de puzzelstukjes in elkaar te leggen en om rechtop te krabbelen, want ik ben omvergewaaid door in het middelpunt van de storm terecht te komen', zei El Kaouakibi. Ze gaf toe dat haar vzw Let's Go Urban met 'groeipijnen' te kampen kreeg, en dat ze die heeft onderschat, maar dat ze zich nu laat ondersteunen door experten.

Geen onregelmatigheden

Volgens voormalig sp.a-minister Johan Vande Lanotte, die als advocaat voor Van Steenbrugge Advocaten optreedt en in opdracht van El Kaouakibi de boeken van Let's Go Urban en de satellietbedrijfjes errond heeft uitgevlooid, is er geen sprake geweest van persoonlijke verrijking of het verkeerd aanwenden van subsidies.

Hij maakte bekend dat El Kaouakibi 3.330 euro netto per maand verdiende als werknemer/directeur van haar vzw. En vanuit de vennootschappen die rond Let's Go Urban zijn opgericht, kwam daar nog een maandelijkse vergoeding van netto 1.500 euro bij. 'Daarbuiten niks. Als dat wel zo was geweest, had ik dat niet weggemoffeld', aldus Vande Lanotte, die nog opmerkte dat El Kaouakibi zich niet hoefde te schamen voor een te hoog salaris.

Wel had er volgens hem meer openheid moeten zijn naar de bestuurders toe, met name over de afgesloten dienstverlenings-, bruikleen- en licentieovereenkomsten. In die bruikleenovereenkomst zat bijvoorbeeld de veelbesproken aankoop van een industriële keuken door de vzw Let's Go Urban, die samen met een partij planten en meubilair tijdelijk was ondergebracht bij Point Urbain.

Volgens Vande Lanotte was alles wel correct geregeld, maar waren de boekhouding en de financiën 'slordig' beheerd. 'Maar dat betekent nog niet dat gefraudeerd is. Het betekent wel dat op het einde van het jaar nog heel wat rekeningen moesten worden vereffend.'

We blijven vechten. Blijf hopen en dromen, dat is mijn boodschap.
Sihame El Kaouakibi
Vlaams Parlementslid

Vande Lanotte had kritiek op de audit van Let's Go Urban die de hele zaak aan het rollen bracht. Die audit was volgens hem onnauwkeurig. In de audit worden vraagtekens geplaatst bij opdrachten voor 342.078 euro van de vzw Let's Go Urban aan satellietbedrijfjes van El Kaouakibi. 'Maar wij stellen vast dat het gaat over minder dan de helft: 149.687 euro', hekelde Vande Lanotte. Bovendien vond hij bij de controle van die opdrachten voor bijna 150.000 euro geen onregelmatigheden.

Het is wel nog altijd wachten op de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek, dat eind vorige week is doorgeschoven naar de Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie (CDBC).

Knock-out

Een geëmotioneerde El Kaouakibi stak niet onder stoelen of banken dat heel de heisa zwaar is aangekomen. 'Ik ben een bokser en ik ben knock-out geslagen. Ik lag op de grond. Maar het is geen schande om te vallen. Het is perfect mogelijk weer recht te krabbelen. Dat is de boodschap die ik wil geven aan iedereen die hieronder te lijden heeft gehad, de jongeren in de eerste plaats.'

Ze gaf nog mee haar levenswerk Let's Go Urban voort te willen zetten. 'Deze storm mag geen zand strooien in de kansenmachine, die Let's Go Urban is. Het werk van Let's Go Urban zal er altijd toe doen. We blijven vechten. Blijf hopen en dromen, dat is mijn boodschap', besloot El Kaouakibi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud