Advertentie

Elektriciteitsfactuur gezinnen hoger dan in meeste buurlanden

©BELGA

Ondanks een lichte daling tegenover 2020 betalen we nog altijd meer voor onze elektriciteit dan in onze buurlanden. Dat is vooral te wijten aan de hoge toeslagen en heffingen. Dat blijkt uit een studie van de consultant PwC in opdracht van de vier energieregulatoren in ons land.

In Vlaanderen en Wallonië was er een kleine daling van de jaarfactuur voor elektriciteit. Toch bleven Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk goedkoper. De Duitse regio's waren 31 procent tot zelfs 50 procent duurder dan de regio's in België.

Dat ons land na Duitsland de hoogste elektriciteitsprijzen voor gezinnen kent, heeft vooral te maken met de hoge toeslagen en heffingen, waarbij de verhouding federale-regionale kosten ongeveer 20-80 is.

Voor kmo’s is het beeld vrij gelijkaardig als voor gezinnen. Wel is Nederland voor kleine bedrijven duurder dan België, want de belastingvermindering waarop Nederlandse gezinnen voor hun stroomverbruik kunnen rekenen, geldt niet voor bedrijven.

Terwijl de Vlaamse onderdelen van de energiefactuur dalen, stijgen de federale onderdelen.
Zuhal Demir
Vlaams minister van Energie

Grote elektriciteitsverbruikers in de industrie, die aangesloten zijn op het hoogspanningsnet, kennen wel een concurrentieel nadeel in ons land. Onze buurlanden geven vaak grote kortingen aan stroomintensieve bedrijven, die daardoor competitiever zijn dan hun Belgische tegenhangers.

Alleen Vlaanderen past met de ‘supercap’ ook zo’n korting toe en vindt daardoor meer aansluiting met de buurlanden.

Vlaanderen versus België

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) grijpt de studie van PwC aan om erop te wijzen dat de Vlaamse kosten op de energiefactuur gedaald zijn, terwijl de federale kosten verder zijn gestegen.

Voor de Vlaamse consument daalden die kosten in een jaar van 81 euro per megawattuur (MWh) naar 79 euro. Dat is toe te schrijven aan de daling van de Vlaamse kosten met 4 euro. 'Terwijl de Vlaamse onderdelen van de energiefactuur dalen, stijgen de federale onderdelen', hekelde Demir.

Het Vlaamse aandeel is volgens Demir met 4 euro per MWh gedaald omdat de steun voor hernieuwbare energie wordt afgebouwd en omdat door een fusie van de distributienetbeheerders bespaard werd op de werkingskosten van Fluvius. Ze besliste ook de nieuwe premie voor zonnepanelen niet via de energiefactuur te financieren.

'Ik herhaal mijn oproep aan de federale regering om het Vlaamse voorbeeld te volgen en zo weinig mogelijk kosten in de energiefactuur door te rekenen.' Ze wijst erop dat het bedrag voor de federale offshorewindmolens jaar na jaar blijft stijgen. 'Een gezin betaalde in 2008 slechts 1 euro per jaar. In 2021 zal dat gestegen zijn naar 49 euro per jaar. Ik zie ook dat de kosten van de federale ondersteuning voor de gascentrales, mogelijk enkele honderden miljoenen euro's, volledig doorgerekend worden aan alle verbruikers', zegt ze.

Staf Aerts, Vlaams Parlementslid voor Groen, vindt de daling van de Vlaamse lasten evenwel beperkt. 'In plaats van naar anderen te wijzen, zou Demir beter voor eigen deur vegen. De energiefactuur bestaat voor minstens 40 procent uit Vlaamse taksen en kosten, federaal is dat ongeveer 13 procent. Het is Vlaanderen dat de afgelopen jaren van de energiefactuur een tweede belastingbrief heeft gemaakt.'

Op het kabinet van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) klinkt het daarnaast dat de stijging van de federale kosten te wijten is aan beslissingen van de regering-Michel. 'Dit is de uitvoering van beleid van de vorige regering, waarin ook de N-VA zat', zegt haar woordvoerder.

'Het klopt niet dat de federale ondersteuning voor de gascentrales in de energiefactuur zal belanden. We hebben in de vorige legislatuur samen met de N-VA'er Bert Wollants een resolutie goedgekeurd dat die evenredig moet dalen.' De kosten van het CRM-steunmechanisme voor de bouw van gascentrales zullen niet via de energiefactuur worden verrekend, maar via de begroting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud