Advertentie

Emotionele Bart De Wever: ‘Dit kleeft aan mij'

De Wever reageert emotioneel op de beschuldigingen van de sp.a-oppositie dat bouwprojecten te koop zijn in Antwerpen. ©Tim Dirven

‘Dit kleeft aan mij. Overal waar ik kom, krijg ik de vraag: wat is dat daar allemaal in Antwerpen?’, zo reageerde De Wever voor het eerst op de hetze rond Land Invest.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) nam een al lang geplande persconferentie van zijn schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) en de stadsbouwmeester te baat om te reageren op de hetze die is ontstaan rond de banden tussen het stadsbestuur en projectontwikkelaar Land Invest.

‘Dat men een politiek spel speelt, kan ik mee leven. Dat men een laag niveau kiest, kan ik niets aan doen. Maar dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig. Het is nog maar de tweede keer dat ik verdrietig ben. Dit kleeft aan mij’, zei een geëmotioneerde De Wever.

Dat hij destijds, onder druk van kartelpartner CD&V, Jean-Marie Dedecker koudweg aan de deur zette bij de N-VA, was zijn eerste ‘verdriet’. Dat er nu wordt geïnsinueerd dat hij hand- en spandiensten verleent aan bouwpromoteren, zoals Land Invest, is zijn nieuwe ‘verdriet’.

Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me verdrietig. Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik verdrietig ben.
bart de wever
Burgemeester antwerpen

Want De Wever weet als geen ander hoe dodelijk zulke insinuaties kunnen zijn. Hij wordt er naar eigen zeggen al voortdurend op aangesproken. Bovendien sleurt het anderen mee, waarvoor De Wever zich verantwoordelijk voelt. ‘Dit schaadt mensen, en niet een klein beetje’, aldus de Antwerpse burgemeester.

'Wildemannen'

Maar wat kan je er tegen doen als er een lastercampagne wordt opgezet, zonder dat er ergens een smoking gun is, zo wordt opgemerkt bij de N-VA. Tot voor kort maakte De Wever er geen woorden aan vuil. ‘Te belachelijk om op te reageren’, luidde zijn reactie, toen de nieuwssite Apache een filmpje verspreidde waarop te zien was hoe De Wever, met zijn stadsbestuur, afzakte naar ‘t Fornuis in Antwerpen voor een verjaardagsfeestje van Erik Van der Paal, de lobbyman achter Land Invest.

Maar daarmee is de storm niet gaan liggen. Integendeel. Eerst haalde Wouter Van Besien (Groen) de lijsttrekker van Samen, het bondenootschap van Groen en sp.a, al eens hard uit. En vrijdag zeiTom Meeuws, de Antwerpse kopman van de sp.a, in De Morgen dat bouwprojecten in Antwerpen te koop zouden zijn. Met een ‘paaitaks’ kan je bij Rob Van de Velde het op een akkoordje gooien, aldus Meeuws.

Het was de druppel die de emmer deed overlopen. ‘Ik kots erop’, haalde Van de Velde uit op de radio. ‘Ik heb het gevoel omringd te worden door een bende wildemannen die god noch gebod respecteren om eender welke perceptie op de N-VA te kleven. Beneden alle peil’, voegt de Antwerpse schepen er aan toe.

Transparantie

Ondertussen is De Wever volgens N-VA-bronnen de eerste die er spijt van heeft dat hij naar het feestje van Van der Paal is gegaan. ‘De loyauteit die er bestaat tussen De Wever en Van der Paal, de familiebanden en de persoonlijke vriendschap, hebben het gehaald op De Wevers politieke instinct om ver weg te blijven van al die bouwpromoteren’, luidt het.

De Wever wil nu volledige transparantie bieden over de bouwprojecten in ’t Stad. ‘Ik wil alle bouwvergunningen die dit stadsbestuur heeft goedgekeurd op tafel leggen. U mag er alle specialisten bij halen om te kijken of er iets raars is’.

Niet iedereen lijkt evenwel overtuigd. ‘De man die van de vileine tussenzinnetjes, gekke bekken en gemeen gefluister zijn handelsmerk maakte. Wat een komedie’, tweette Tom Meulenbergs, de woordvoerder van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud