Advertentie
Advertentie

Energiefactuur dreigt fors op te lopen

Zodra de nettarieven niet langer bevroren zijn, dreigt een forse stijging van de elektriciteitsfactuur voor de verbruiker.

Vanaf 2016 dreigt de energiefactuur voor consumenten en bedrijven in Vlaanderen in een klap exponentieel te stijgen. Daarvoor waarschuwt de Vlaamse energieregulator VREG.

De Vlaamse energieregulator trekt aan de alarmbel over de toekomst van de nettarieven, die ongeveer 40 procent van de energiefactuur bedragen.

De nettarieven zijn vandaag federale materie, maar worden als deel van de zesde staatshervorming naar Vlaanderen overgeheveld.

De federale minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft eerder beslist de nettarieven te bevriezen tot 2014. Wat er daarna met de nettarieven gebeurt, is nog onzeker.

De overdracht wordt volgens de Vlaamse energieregulator VREG onvoldoende voorbereid, zei gedelegeerd bestuurder André Pictoel in het Vlaams Parlement. 'De Vlaamse regering moet zo snel mogelijk in actie schieten. Anders zijn de juridische problemen niet meer te overzien', zei Pictoel. 

De VREG heeft volgens Pictoel noch de mensen, noch de kennis om de overheveling voor te bereiden. Ze vraagt extra geld aan de Vlaamse regering. 

Daarnaast waarschuwt de VREG voor een financiële schok. Zelfs wanneer de VREG over voldoende mensen en geld beschikt, kan het ten vroegste in januari 2016 nieuwe tarieven ontwikkelen. Dat scenario is slecht nieuws voor de netbeheerders. Vandaag mogen de netbeheerders de tarieven niet verhogen, maar zij zien hun kosten wel stijgen.

Die opgestapelde kosten liepen volgens Pictoel eind 2012 op tot 500 miljoen euro. Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) gaat nog een stapje verder en zegt dat de kosten bij de netbeheerders ondertussen oplopen tot meer dan 1 miljard euro.

Zodra de prijzen niet meer bevroren zijn, dreigen de netbeheerders die kosten door de te rekenen in de energiefactuur. Hoe langer de tarieven bevroren worden, hoe hoger de kosten die worden doorgerekend.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) zegt dat ze in de komende maanden stappen wil zetten in de vereenvoudiging van het distributienetbeheer in Vlaanderen. Ze zal daarvoor overleggen met netbeheerders Eandis en Infrax. Het is onder meer de bedoeling om te evolueren naar een eenheidstarief voor heel Vlaanderen. Ze bekijkt welke regelgevende stappen nog voor het einde van de legislatuur in 2014 kunnen worden gedaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud