Advertentie

Energieregulator VREG wijst terugdraaiende teller voor zonnepanelen af

De VREG verzet zich tegen het behoud van terugdraaiende tellers bij de introductie van de digitale meters. ©RV DOC

De Vlaamse energieregulator VREG schiet het compromis over de digitale meters, waardoor eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar met een terugdraaiende teller kunnen blijven werken, af. Vlaams minister Lydia Peeters van Energie (Open VLD) houdt evenwel voet bij stuk.

De Vlaamse energieregulator VREG wijst het compromisvoorstel af dat de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement uitdokterden en vorige week al in commissie hebben goedgekeurd. Bij de introductie van de digitale meters vanaf juli komt voor de eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen een overgangsperiode, zodat ze 15 jaar kunnen blijven werken met terugdraaiende tellers.

Maar de VREG blijft erbij dat zo'n terugdraaiende teller een slecht idee is. Het komt neer op discriminatie, meent de VREG. Wie geen zonnepanelen heeft, betaalt via zijn elektriciteitsfactuur immers voor dat voordelig systeem waarvan de eigenaars van zonnepanelen kunnen profiteren.

'Met het systeem van de terugdraaiende teller worden eigenaars van zonnepanelen onvoldoende aangemoedigd om efficiënt met het net en hun energieverbruik om te gaan', meldt de VREG. Volgens de regulator is het in het algemeen belang dat de eigenaars van zonnepanelen zoveel mogelijk de energie verbruiken die ze zelf opwekken, 'want een efficiënt gebruik van het net leidt tot een lagere factuur voor iedereen'.

Aantasting bevoegdheid

Juridisch is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om te motiveren waarom de ene consument met een digitale meter wel een terugdraaiende teller behoudt en de andere niet.
Dirk Van Evercooren
woordvoerder VREG

‘Wij willen de zaken zeker niet op de spits drijven’, zegt VREG-woordvoerder Dirk Van Evercooren in een reactie aan De Tijd. ‘In het Vlaams Parlement zijn 77 amendementen ingediend op het ontwerpdecreet en met 76 daarvan hebben wij geen enkel probleem. Maar wij hebben belangrijke bedenkingen bij de terugdraaiende teller die nog 15 jaar zou blijven bestaan. Juridisch is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om te motiveren waarom de ene consument met een digitale meter wel een terugdraaiende teller behoudt en de andere niet. Zo ontstaat een discriminatie die juridisch aangevochten kan worden, waardoor alles op de helling komt.’ 

De Vlaamse regulator wijst erop dat de beslissing over de verlenging van het mechanisme van terugdraaiende tellers ingaat tegen de 'onafhankelijkheid van de VREG en zijn exclusieve tariefbevoegdheid'.

'De VREG adviseert dan ook om dit artikel 49/1 te schrappen', luidt het in een persmededeling. De VREG wil nog niet vooruitlopen op de vraag of de regulator juridische stappen zal ondernemen als het Vlaams Parlement geen rekening houdt met diens bedenkingen.

'Zekerheid voor eigenaars zonnepanelen'

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) betreurt het advies van de VREG. 'Wij hebben zekerheid voor de eigenaars van zonnepanelen gegarandeerd. Het is jammer dat de VREG dat minder belangrijk lijkt te vinden.'

Hoe dan ook wordt het amendement volgende week in het Vlaams Parlement gestemd, luidt het op haar kabinet. 'De VREG is bevoegd voor de hoogte van de tarieven. Wij zijn bevoegd voor de tariefdrager - waar je je tarieven op baseert. We zijn er zeker van dat dat juridisch voldoende solide is en hebben ook al verschillende adviezen van de Raad van State gevraagd en gekregen daarover.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud