Energieregulator wil piekgebruik duurder maken

Vandaag wordt de stroomfactuur van gezinnen en bedrijven volledig bepaald door de hoogte van het verbruik. ©Photo News

De Vlaamse energieregulator Vreg wil in 2022 een capaciteitstarief invoeren. Dat blijkt uit een voorstel waarover de regulator een openbare raadpleging start. Pieken in het netgebruik zouden duurder worden.

Vandaag wordt de stroomfactuur van gezinnen en bedrijven volledig bepaald door de hoogte van het verbruik. Wie meer elektriciteit afneemt, betaalt meer.

Het tijdstip van je verbruik wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur.
Dirk Van Evercooren
Vlaamse energieregulator Vreg

Daar wil de Vlaamse energieregulator vanaf 2022 deels verandering in brengen. Een stuk van de factuur - de zuivere netkosten, goed voor 19 procent van de totale factuur van een gemiddeld gezin - zal vanaf 1 januari 2022 minstens deels worden aangerekend op basis van capaciteit.

De kosten voor het verbruik van het net alleen aanrekenen op basis van verbruik is niet logisch en niet toekomstbestendig, zegt Vreg-directeur Dirk Van Evercooren. 'Die kabels liggen er. De kost is onafhankelijk van het feit of er nu veel of weinig elektriciteit door stroomt.'

'Efficiënt gedrag promoten'

Tegelijkertijd wil de energieregulator vermijden dat het netwerk in de toekomst te veel moet worden uitgebreid en zo onbetaalbaar wordt. 'De energietransitie leidt tot meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen. We willen dat aanmoedigen met dit capaciteitstarief. Wat we willen vermijden, is de hogere factuur van meer kabels in de grond te moeten leggen. We moeten efficiënt gedrag promoten als we de energietransitie mogelijk willen maken en ze vooral betaalbaar willen houden.'

Het nieuwe capaciteitstarief dat de Vreg wil lanceren, moet verspreide elektriciteitsafname promoten om het bestaande netwerk zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Pieken in het netgebruik van de consument zullen duurder worden betaald. Met andere woorden: wie 's avonds om 18 uur thuiskomt en zijn microgolfoven aansteekt, tegelijk de batterijen van zijn elektrische wagen oplaadt en begint te stofzuigen, zal meer betalen dan wie 's morgens stofzuigt, 's avonds kookt en 's nachts zijn batterijen oplaadt. 'Het tijdstip van je verbruik wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen om hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur', zegt Van Evervooren.

De invoering van de digitale of slimme meter laat consumenten ook toe hun verbruik te analyseren en dus beter te spreiden. In het voorstel van de Vreg is ook een injectietarief opgenomen voor producenten, zoals eigenaars van zonnepanelen. Ze zullen dus mogelijk enerzijds moeten betalen voor het gebruik van het net als ze hun geproduceerde stroom op het net zetten en anderzijds zullen ze hun stroom kunnen verkopen. De nieuwe tariefstructuur gaat in op 1 januari 2022.

'Ongerustheid' 

Het injectietarief zaait opnieuw ongerustheid, terwijl dat in feite niet nodig is. Dat zegt ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie. 'We vinden het jammer dat ze dit lanceren zonder duidelijk te maken wat dit precies betekent voor de eigenaars van zonnepanelen, zonder er een cijfer op te plakken. De verwachting is immers dat het tarief zeer laag zal zijn', aldus algemeen directeur Bram Claeys. 'Dit zorgt opnieuw voor onzekerheid.'  De sector stelt zich ook vragen bij de noodzaak van het injectietarief. 'Het op het net zetten van stroom door kleine installaties zorgt voor bijzonder weinig problemen', zegt Claeys. De sector zal dan ook voorstellen doen om de Vreg-plannen te verbeteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud