Advertentie
Advertentie
netto

Energiescans moeten weer op toerental komen met Vlaamse steun

©Photo News

Het scannen van mogelijkheden om thuis energie te besparen lag het afgelopen jaar stil door corona. De energiescanbedrijven krijgen een vergoeding van Vlaanderen om die activiteit te laten opbloeien.

In normale tijden voeren 'energiesnoeiers' jaarlijks 20.000 gratis energiescans uit bij mensen uit kwetsbare groepen. Die krijgen tips om energie te besparen en een gratis pakket met spaarlampen, een spaardouchekop en tochtstrips.

Daarnaast wordt de energiefactuur doorgelicht en eventueel een goedkopere leverancier voorgesteld. De energiescanbedrijven doen ook voorstellen voor gerichte energiebesparende investeringen en uitleg over bestaande premies en renteloze leningen voor kwetsbare huishoudens. De scans zijn gratis voor mensen die een laag inkomen hebben of in een sociale woning leven. Ze kunnen die aanvragen bij Fluvius.

Advertentie
700.000
euro
Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) maakt 700.000 euro vrij, boven op de jaarlijkse 3 miljoen die de overheid de energiescanbedrijven uitbetaalt.

Steun per scan

'De energiescans zijn een essentieel onderdeel in de Vlaamse aanpak van energiearmoede', zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Omdat huisbezoeken niet meer mogelijk zijn, ligt de activiteit sinds maart grotendeels stil. Ook de vraag naar de scans is lager. Om de activiteit dit jaar te laten opbloeien geeft de Vlaamse regering de energiesnoeiers extra steun per uitgevoerde scan.

Normaal krijgen de scanbedrijven een vaste vergoeding per scan. Om te compenseren voor het verlies aan inkomsten in 2020 zal die vaste vergoeding voor de 24 energiescanbedrijven uit de sociale economie stevig worden opgedreven. Demir maakt daarvoor 700.000 euro vrij, boven op de jaarlijkse 3 miljoen die de overheid hen al uitbetaalt.

'Zonder steunmaatregelen ondermijnt deze situatie de slagkracht en impact van de sector en komt de tewerkstelling mogelijk in het gedrang. In de periode postcorona zal net meer nood zijn aan maatregelen ter bestrijding van energiearmoede', zegt Demir.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.