Advertentie

'Enkel besten mogen nog starten bij geneeskunde'

Volgend jaar een ander toegangsexamen? ©BELGA

In de onderwijswereld is er stilaan een consensus rond een hervorming van het ingangsexamen geneeskunde. Slagen zal niet langer voldoende zijn. Enkel de besten mogen starten.

Eind november heeft het onderwijsveld op vraag van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) enkele voorstellen gelanceerd om het toegangsexamen geneeskunde te wijzigen. Dat examen moeten studenten al sinds 1997 afleggen om aan geneeskundestudies te mogen beginnen. In de huidige examenvorm moeten studenten slagen op absolute criteria. Ze moeten 10 op 20 halen op beide examenonderdelen en minstens 22 op 40 in totaal.

De begeleidingscommissie die Crevits over het topic adviseert, stelde voor die absolute criteria te vervangen door een vergelijkend examen. Het volstaat niet langer te slagen op de absolute criteria, maar studenten moeten ook bovenaan op de rangschikking staan. Enkel de besten mogen aan de opleiding beginnen. Die hervorming is ingegeven door een explosieve stijging van het aantal kandidaten: van 914 in 1997 naar 6.185 dit jaar. Door die stijging moest het examen steeds moeilijker worden om nog onderscheidend zijn. Het lage slaagpercentage - amper 16,8 procent - haalt het draagvlak onderuit. 

Advertentie

Diversiteit

Het voorstel voor een vergelijkend examen krijgt nu de steun van de Vlaamse Onderwijsraad. 'De Vlor is het eens met de omvorming mits een aantal randvoorwaarden in acht worden genomen', klinkt het in het advies. Volgens de Vlaamse Onderwijsraad maakt een vergelijkend examen het makkelijker om het aantal geslaagden af te stemmen op het federaal contingent. Dat contingent is nog altijd de reden waarom Vlaanderen een toegangsexamen organiseert. Het aantal artsen dat een Riziv-nummer krijgt, wordt jaarlijks beperkt om de kwaliteit van de zorg te garanderen. 

De Vlor verwacht ook dat het examen meer duidelijkheid en transparantie zal brengen. Voorts juicht het ook toe dat de moeilijkheidsgraad van het examen naar alle waarschijnlijkheid zal dalen en dat daarmee wellicht de samenstelling van de populatie geselecteerden kan wijzigen. Over de diversiteit van de geslaagden blijft de Vlor bezorgd. In 2014 bracht de VUB een onderzoek uit waaruit bleek dat de deelnemers en geslaagden van het toegangsexamen een 'erg elitaire groep' zijn. De Vlor staat erop een advies uit te brengen over de aanbevelingen die de begeleidingscommissie daarover doet. 

Na de aanbevelingen van begeleidingscommissie en de Vlaamse Onderwijsraad ligt de bal in de politieke hoek. Er zijn nog heel wat items waar de politiek zich over moet uitspreken. De Vlor plaatst nog heel wat vraagtekens bij de 'wachtlijst' voor studenten die wel geslaagd zijn, maar niet geselecteerd werden. Voorts wil de Vlor de toegangsexamens voor arts en tandarts - die nu gecombineerd zijn - ontkoppelen. Ook over de timing moeten knopen worden doorgehakt  Een vergelijkend examen zou als gevolg hebben dat er niet langer twee, maar één examenmoment moet worden georganiseerd. Voor de examens deze zomer blijft voorlopig alles bij het oude.  

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud