'Stroomtekort dreigt in november'

Het Planbureau schat dat er dit jaar 20 uur een stroomtekort zal zijn. Wettelijk mag dat maar drie uur zijn. ©Photo News

Het Planbureau schat dat er dit jaar 20 uur een tekort aan stroom zal zijn. Wettelijk mag dat maar drie uur zijn.

Het ziet ernaar uit dat er deze winter maar één kernreactor van de zeven zal draaien.

De kernreactor Tihange 3 zal langer stilliggen dan verwacht. Begin juli werd betondegradatie opgemerkt in de kerncentrale van Tihange 3. Ook waren er afwijkingen in het staal van het gewapend beton, waardoor verder onderzoek nodig was. Die herstellingen duren langer dan oorspronkelijk was voorzien. 

Ook in andere kerncentrales is er betonschade. Bij Doel 4 en Tihange 2 zijn er ook betonproblemen in de plafonds van de veiligheidsbunker naast de kernreactor, waardoor ook die stilliggen.

In november zal België daardoor alleen nog een beroep kunnen doen op Doel 3. Dat is nog niet eerder gebeurd sinds de bouw van de verschillende kernreactoren. 

Koud of niet

Het Federaal Planbureau waarschuwt dat er daardoor in november een tekort aan stroom dreigt. En niet alleen als het erg koud wordt in die maand.

'November vorig jaar was geen extreem natte of koude maand. Het verbruik bedroeg toen 13 gigawatt. Als we zien dat er in november dit jaar heel wat meer kernreactoren buiten dienst zijn, gaat het water echt aan onze lippen staan om dat te gaan dekken. Het is mogelijk maar dan moeten we echt wel wat bezuinigen op ons elektricteitsverbruik, zeker in de avonduren', zegt Danielle Devogelaer van het Planbureau aan de VRT. 

Wettelijk mag er drie uur per jaar een stroomtekort zijn. Het Planbureau schat echter dat het dit jaar zowat 20 uur wordt dat bepaalde gemeentes of zones zullen worden afgeschakeld. 

Verbruik temperen

Mogelijk zullen gezinnen hun energieverbruik moeten aanpassen als het opvallend koud en windstil zou zijn, zegt energiespecialist Ronnie Belmans aan de VRT. Gezinnen zouden bijvoorbeeld de raad kunnen krijgen om de elektrische wagen niet op te laden op piekmomenten van energieverbruik of zelfs om elektrisch koken uit te stellen.

Ook bedrijven zouden de vraag kunnen krijgen om hun energieverbruik tijdelijk te temperen op die momenten. 'Als de elektriciteitsprijs zeer hoog wordt, is het soms nuttiger de productie even voor een paar uur te stoppen', zegt Belmans. Sowieso verwacht hij een stijging van de elektriciteitsprijs. 

Electrabel gaat ervan uit dat tegen het einde van het jaar weer vijf reactoren draaien. Maar het is het controleagentschap FANC dat daar finaal over beslist.

De federale regering verwachtte nochtans dat er deze winter geen tekort aan stroom zou zijn. Voor het eerst sinds 2014 is daarom geen strategische stroomreserve aangelegd om de winter door te komen.

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) meent dat het dreigende stroomtekort 'bewijst dat de kerncentrales geen bevoorradingszekerheid bieden en we nog meer moeten investeren in hernieuwbare energie'. 'Gascentrales die snel in- en uitgeschakeld kunnen worden, moeten er dringend komen', zegt hij op Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud