Erasmus Hogeschool maakt van studenten innovatiespecialisten

Katy Vancoillie, opleidingshoofd van de opleiding. ©EHB

Jongeren klaarstomen tot innovatiespecialisten. Dat is de bedoeling van een nieuwe bacheloropleiding ‘Idea & Innovation Management’ aan de Brusselse Erasmus Hogeschool.

De praktijkgerichte bacheloropleiding die volgend jaar start in Brussel steunt op vier pijlers: innovatie, creativiteit, ondernemerschap en people skills. De combinatie moet de studenten vormen tot drie nieuwe jobprofielen.

Allereerst zijn er de ‘screeners’, die op zoek gaan naar tendensen, opportuniteiten en behoeftes binnen en buiten het bedrijf; ‘innovatiefacilitatoren’ die het proces van idee tot uitvoering begeleiden, en ‘bruggenbouwers’, die partijen uit verschillende disciplines samenbrengen om innovatieve samenwerkingsverbanden te ontwikkelen.

Jens Mortier van het communicatiebureau Mortierbrigade erkent het belang van dat laatste profiel: ‘Er zijn mensen nodig die van de verschillende departementen in een bedrijf een geheel kunnen maken.’

Eerste in Vlaanderen

De Erasmus Hogeschool Brussel (EhB) gaat er prat op als eerste in Vlaanderen een dergelijke studierichting aan te bieden. ‘In sommige bestaande opleidingen zijn een of meerdere van onze pijlers ook aanwezig, maar onvoldoende prominent’, zegt Katy Vancoillie, opleidingshoofd en drijvende kracht achter de nieuwe richting. ‘Innovatiemanagers moeten ze ook kunnen combineren en met verschillende departementen in een bedrijf kunnen werken’.

Ook de manier van lesgeven blijkt uniek. ‘We gebruiken ongewone leervormen zoals co-learning, waarbij de jongeren hun medestudenten nieuwe dingen aanleren’ aldus Vancoillie.

Nederlands voorbeeld

De studierichting is deels gebaseerd op de Nederlandse bachelorrichting Advanced Business Creation aan de Avanshogeschool, die de Europese pionier is op vlak van innovatieopleidingen. Zes jaar na de oprichting ervan overschrijdt die het maximum van 120 inschrijvingen. ‘We moesten zelfs 120 mensen weigeren’, vertelt het Nederlandse opleidingshoofd Jan Spruijt.

Ook aan de EhB lijkt de opleiding aan te slaan. ‘In ons departement leiden we momenteel in het aantal inschrijvingen. Bij de voorstelling van de opleiding schreef 40 procent van de aanwezigen zich al in, een succes’ glundert Vancoillie. Ze hoopt een zeventigtal nieuwe studenten te overtuigen.

En waar komen afgestudeerden van deze opleiding terecht? In Nederland vonden de laureaten vooral een job in de marketingsector of... werden zelf ondernemer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud