Europese Parlementsleden bezorgd om Joodse clichés tijdens Aalst Carnaval

Carnaval in Aalst.

Een groep Europarlementsleden maakt zich 'grote zorgen' om Aalst Carnaval. Dat laten ze weten in een open brief. De parlementsleden, onder wie ook de Belgische Frédérique Ries, roepen het stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen.

Een paar dagen voor Aalst Carnaval begint, laait de bezorgdheid om de stoet al op. Vorig jaar veroorzaakte de praalwagen van de carnavalsgroep De Vismooil'n veel heisa met poppen in de vorm van karikaturale Joden, met haakneuzen, pijpenkrullen en een geldkist. Verschillende Joodse organisaties dienden een klacht in, de Europese Commissie reageerde en de Unesco dreigde ermee het Werelderfgoed-label van Aalst Carnaval in te trekken.

Uiteindelijk koos de Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) er na verschillende vergaderingen in Parijs zelf voor afstand te doen van de erkenning. Na alle ophef van vorig jaar wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan Joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen. Experten van enkele universiteiten riepen de media op geen aandacht te besteden aan de joodse clichés.

Stereotypen

Ook het Europees Parlement maakt zich zorgen. De leden van de werkgroep rond antisemitisme, onder wie het Belgische Europarlementslid Frédérique Ries (MR), schreven een open brief. 'Vorig jaar weigerden de organisatoren en de lokale autoriteiten het antisemitische karakter en de problematische impact van de praalwagen te erkennen', klinkt het. De beelden bestendigen volgens de parlementsleden racistische stereotypen en samenzweringstheorieën en dragen bij tot het anders bekijken van de Joodse gemeenschap.

De werkgroep vraagt de lokale en nationale autoriteiten in de brief actie te ondernemen om erover te waken dat 'Aalst Carnaval geen publiek gedragen en ondersteund platform voor antisemitisme en haat blijft'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud