Extra geld voor scholenbouw

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) heeft vandaag de verdeling van de middelen voor onderwijscapaciteit bekend gemaakt. ©BELGA

De Vlaamse regering heeft een akkoord over de verdeling van de middelen voor bijkomende plaatsen in de scholen. Maar het probleem blijft nijpend en belandt bij de begrotingscontrole opnieuw op de tafel.

‘Kent u één kind dat op dit moment geen plaats heeft in een school? Kunt u een naam noemen?’ Vlaams Parlementslid Kathleen Deckx (sp.a) nam gisteren de verdediging op van haar minister van Onderwijs Pascal Smet. Ondanks alarmerende berichten over de scholencapaciteit heeft Smet er de afgelopen jaren altijd voor kunnen zorgen dat op 1 september elk kind een plaats had. 

Toch kwam de problematiek van de scholencapaciteit deze week opnieuw boven water drijven.  Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vond dat Smet wel wat meer haast mocht maken met de verdeling van de middelen. Sp.a en N-VA speelden in de media zelfs een spelletje zwartepieten  over het beperkte Vlaams budget voor scholencapaciteit. Het Vlaams Parlement besliste daarop een actualiteitsdebat te houden over de kwestie.

Op de kern bereikte de Vlaamse regering vanochtend een akkoord over de langverwachte verdeling van de middelen. Daarvan gaat de helft, 20 miljoen, naar Antwerpen. Gent en Brussel krijgen elk zes miljoen, Asse vijf miljoen en Denderleeuw twee miljoen euro. Bovendien onderhandelt Smet met de stad Antwerpen over een nieuwe piste rond scholenbouw, namelijk een sasamenwerking met de financiële- en verzekeringssector.

De regering deelde haar beslissing mee tijdens het actualiteitsdebat en maaide zo het gras voor de voeten van de oppositie, die de minister op het rooster wou leggen over het getalm. De zitting werd uiteindelijk  zelfs even geschorst zodat de oppositie de documenten kon doornemen.

Meer middelen nodig

Er mag dan een akkoord zijn over de verdeling, de de noden blijven hoog. Antwerpen alleen al heeft dit jaar meer dan vijftig miljoen euro nodig. ‘We zijn blij dat er duidelijkheid is, maar we hadden op meer gehoopt’, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ook andere lokale besturen zoals Gent en Mechelen reageerden teleurgesteld.

Het Vlaams Parlement is er kamerbreed over eens dat er meer middelen nodig zijn voor bijkomende plaatsen in het onderwijs. De regering zal zich dan ook over de kwestie buigen bij haar begrotingscontrole in februari. Maar dat is niet van­zelf­spre­kend, want het be­te­kent dat er er­gens an­ders meer be­spaard moet wor­den.

Oplapwerk, was het verwijt van de oppositie. ‘Het was al jarenlang bekend dat er een grote vraag zou komen naar onderwijsaanbod’, zei Vlaams Parlementslid en voorzitter van de Onderwijscommissie Boudewijn Bouckaert (LDD). ‘De Vlaamse regering had dit moeten zien aankomen, maar heeft geen enkele anticiperende maatregel genomen.’

Ook Groen haalde stevig uit naar de onderwijsminister. ‘Dit is Vlaanderen onwaardig’, aldus fractievoorzitster Elisabeth Meuleman. ‘Zorgen dat er voor alle schoolgaande kinderen een plaats op school is, is een van de kernopdrachten van de Vlaamse regering. De scholen gaan net als vorig jaar  in september het probleem moeten opvangen met tal van noodmaatregelen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud