Extra Vlaamse cultuurpremie tot 1.500 euro

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). ©Alexis Haulot

De Vlaamse regering lanceert een extra cultuurpremie, voor wie tussen de mazen van het net van de bestaande coronasteun valt.

Wie in de culturele sector werkt en tussen de mazen van het net van bestaande steunmaatregelen valt, kan binnenkort onder bepaalde voorwaarden een Vlaamse cultuurcoronapremie tot 1.500 euro aanvragen. Dat is een van de maatregelen die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd.

De Vlaamse regering besliste eerder al om een coronanoodfonds op te richten en om daarbij 65 miljoen euro opzij te zetten om
het leed in de cultuursector te verzachten.

Daar komt nu dus een extra premie van 1.500 euro bij. Die is voor mensen uit de cultuursector die financieel getroffen zijn door de coronacrisis, maar die niet kunnen genieten van de federale of regionale compensatiemaatregelen. De premie zal in principe via een app kunnen worden aangevraagd vanaf 17 juli. Aanvragen kunnen tot eind augustus worden ingediend.

'Alle geleden schade vergoeden is jammer genoeg onmogelijk', zegt minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), 'maar ik ben blij dat ook
individuele kunstenaars en cultuurwerkers die niet meteen onder het dak van een instelling zitten, van het noodfonds gebruik zullen kunnen maken.'

Bijkomende subsidies

Voorts kunnen culturele organisaties die al structureel gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid een bijkomende subsidie aanvragen. Die bijkomende subsidie moet het financiële verlies helpen compenseren dat die organisaties lijden door het wegvallen van tal van publieke activiteiten.

Naast die twee ingrepen, krijgen een reeks van koepelorganisaties, gaande van het VAF tot Literatuur Vlaanderen, bijkomende middelen om de coronaschok in hun deelsectoren op te vangen. Zo krijgt Literatuur Vlaanderen extra middelen voor twee specifieke maatregelen: een royaltycompensatie en een tussenkomst in de schade door afgelaste auteurslezingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud