ExxonMobil tekent voor eenmalige Vlaamse investeringsboost

Op 2 oktober vond de eerstesteenlegging plaats voor een uitbreiding van de raffinage van ExxonMobil in Antwerpen. ©BELGA

Vlaanderen telde vorig jaar iets minder buitenlandse investeringen dan in 2013, maar het bedrag dat buitenlandse bedrijven investeerde steeg met 45 procent. Een stijging die grotendeels op het conto van ExxonMobil mag geschreven worden. De Amerikaanse oliegigant werd door Flanders Investment & Trade gelauwerd met de Lifetime Achievement Trophy.

In 2014 detecteerde Flanders Investment & Trade 184 nieuwe investeringsprojecten. Het mindere nieuws daarvan is: dat zijn er 3,6 procent minder. Het goede nieuws: het totale investeringsbedrag stijgt daarbij met 45 procent, van 1,91 miljard euro naar 2,77 miljard euro.

Vooral de forse uitbreidingen van de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil in de haven van Antwerpen spelen daarbij een rol. ExxonMobil kondigde in juli vorig jaar aan dat het 730 miljoen euro gaat investeren in een installatie om de zware zwavelhoudende fracties van ruwe aardolie op te werken tot diesel. Die zware fracties werden in het verleden gebruikt als scheepsbrandstof, maar door strengere milieunormen kan dat niet langer. 

Jobs

45%
Het bedrag aan investeringen door buitenlandse bedrijven lag vorig jaar 45 procent hoger dan in 2013.

De uitbreiding van de raffinaderij van ExxonMobil en een gelijkaardige investering van concurrent Total in Antwerpen waren opstekers voor de (petro)chemie in ons land. De raffinaderijen tekenen zelf voor niet al te veel jobs. Dat verklaart waarom ook in de totale investeringscijfers het aantal jobs niet meegroeide met het investeringsbedrag. In totaal werden er 88 extra jobs gecreëerd, wat er 2,1 procent meer zijn dan het jaar ervoor, tegenover een groei van 45 procent.

Ter vergelijking: in 2013 bracht 20 procent groei in investeringen bijna 9 procent extra jobs met zich mee. Dat betekent dat 2014 kon profiteren van een lucky one shot. Zonder de investering van ExxonMobil zou het totale investeringsbedrag op een dikke 2 miljard euro liggen, een stijging van 8 procent. De megainvesteringen in de Antwerpse chemie  zijn wel de motor van vele andere chemiebedrijven. Niet voor niets ging ExxonMobil op het gala van Flanders Investment & Trade met de Lifetime Achievement Trophy aan de haal.

R&D

Onder investeringsprojecten wordt verstaan dat het gaat om lopende investeringsprojecten waarvan in 2014 beslist werd om deze uit te voeren in Vlaanderen. De aangeduide tewerkstellingscijfers slaan op de effectieve directe tewerkstelling die hiermee gepaard gaat.

Aangezien het gaat om lopende investeringen spreidt de impact zich hiervan uit over de komende maanden tot maximum een tweetal jaar afhankelijk van de realisatietijd van het investeringsproject. Het grootste gedeelte van de tewerkstelling situeert zich in de logistieke activiteiten (42%), sales & marketing is goed voor zo’n 26%. Productie en R&D zorgen elk voor resp. 12,5% en 11,8% van de nieuwe tewerkstelling. 

De verhouding tussen de greenfields (45%), expansies (27%) en M&A (27%) blijft gelijklopend met 2013. Dit betekent dat de sterke stijging van expansies, die hun aandeel in de totaliteit zagen opveren van 18% in 2012 naar 28% in 2013, zich in 2014 heeft bestendigd. De greenfield investeringen blijven wel stevig hun positie als meest populaire vorm van investeringen behouden: 45% van alle investeringen.

Azië

Wat de oorsprong van de buitenlandse investeringen betreft, zien we dat de opmars van de investeringen uit Azië en het Midden-Oosten van vorig jaar, zich in 2014 niet helemaal verderzet. Daar waar er vorig jaar een aandeel van 23% werd genoteerd in de totaliteit van de investeringen, valt dit nu terug op 19%. De Europese investeerders blijven staan voor zowat de helft van alle investeringen.

De Amerikaanse investeringen, daarentegen, krikken hun marktaandeel wel gevoelig op: van 25% naar 31%. In de voorbije tien jaar trok Vlaanderen voor 20 miljard euro investeringen aan, goed voor 38.000 extra jobs.

Danone

Tijdens de gala-avond van FIT won de Franse voedingsgroep Danone won de ‘Investment of the Year Trophy’ tijdens de derde ‘Foreign Investment Trophy’, een initiatief van Flanders Investment & Trade (FIT). Met de Trophy wil FIT, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen, buitenlandse investeerders bekronen die het Vlaamse economische weefsel duurzaam versterken. Naast Danone waren ook het Indische Tech Mahindra en het Duitse BASF genomineerd. Vlaams minister-president Geert Bourgeois benadrukte in zijn toespraak het belang van buitenlands investeringen voor Vlaanderen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud