Fernand Keuleneer moet zich terugtrekken als advocaat burgerlijke partij euthanasieproces

Fernand Keuleneer deed het incident na de zitting af als 'een storm in een glas water'. ©Photo News

De advocaat van de familie in het euthanasieproces over Tine Nys moet zich terugtrekken omdat hij plaatsvervangend lid was van de euthanasiecommissie. Dat heeft de stafhouder van de Gentse balie donderdag bekendgemaakt op het Gentse hof van assisen.

De getuigenis van Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, had woensdag opschudding veroorzaakt. Op het einde van de zittingsdag vroeg Jef Vermassen aan Distelmans wie in de commissie zetelde op het moment van het dossier van Tine Nys. Zij kreeg in 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Uit dat antwoord bleek dat Fernand Keuleneer, de advocaat van zus Sophie Nys, aanwezig was als plaatsvervangend lid. 'Ik val daar achterover van', reageerde Vermassen.

'Plaatsvervangende leden hebben geen stemrecht', reageerde Keuleneer, die benadrukte dat hij toen op geen enkele manier betrokken was bij het dossier. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de eerste beschuldigde, kondigde aan dat hij naar de stafhouder stapte naar aanleiding van het incident.

'Storm in glas water'

Keuleneer deed het incident na de zitting af als 'een storm in een glas water'. Volgens Vermassen had Keuleneer zich moeten afvragen op hij nog kon optreden voor de familie Nys.

De Gentse stafhouder Kristiaan Markey maakte rond 10 uur zijn beslissing bekend. 'Ik heb in samenspraak met mijn Brusselse collega besloten dat meester Keuleneer zich dient terug te trekken als raadsman van de burgerlijke partijen. Verder kan ik geen commentaar geven, dat blijft vertrouwelijk.'

Voor het eerst staan in ons land drie dokters terecht voor de uitvoering van een euthanasie. Alles draait om de 38-jarige Tine Nys, die bijna tien jaar geleden euthanasie kreeg op basis van ondraaglijk psychisch lijden. Volgens haar drie zussen gebeurde dat erg klungelig en werden de voorwaarden van de euthanasiewet geschonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud