Ford-site Genk vergund na politieke sprint

De Vlaamse regering heeft een omgevingsvergunning uitgereikt voor de reconversie van de vroegere Ford-site in Genk. De aflopende vergunningsaanvraag voor de site dwong de regering het afgelopen weekend spoed te zetten achter de stikstofonderhandelingen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft maandag een omgevingsvergunning afgeleverd voor de reconversie van de voormalige Ford-terreinen in Genk. Daardoor kan de Vlaamse Waterweg nv nog voor de zomer starten met de afbraak van de resterende gebouwen en verharding. De werken moeten het terrein bouwklaar maken voor latere investeringen. Het terrein wordt heringericht met nieuwe bedrijvenruimtes, wegverbindingen, waterbekkens en groenzones.

De omgevingsvergunning voor de Ford-site is de eerste sinds Demir de industrie en de landbouw strengere normen voor de uitstoot van stikstof heeft opgelegd. De onderhandelingen over die nieuwe normen waren een politieke calvarietocht, maar kwamen afgelopen weekend in een stroomversnelling.

De omgevingsvergunning voor de Ford-site is de eerste sinds minister van Omgeving Zuhal Demir de industrie en de landbouw strengere normen voor de uitstoot van stikstof heeft opgelegd.

Dat de termijn voor het afleveren van een vergunning voor de Ford-site maandag afliep, dwong de Vlaamse regering om spoed te zetten achter de onderhandelingen. De reconversie van de vroegere fabriekssite is een belangrijk symbooldossier voor de Genkse Demir, maar ook voor de twee Limburgse ministers Wouter Beke (CD&V) en Lydia Peeters (Open VLD).

De regering slaagde er zondag in de administraties nieuwe instructies voor het afleveren van vergunningen en de daarbij horende stikstofnormen te bezorgen. 'Het is cruciaal dat alle vergunningverlenende overheden in Vlaanderen vergunningen met rechtszekerheid kunnen afleveren voor investeringen die leiden tot welvaart en jobcreatie', zegt Demir. De Ford-site is op termijn goed voor de creatie van 2.500 jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud