Francken zet deur open voor begrotingstekort in begin legislatuur

Theo Francken. ©Photo News

De nieuwe Vlaamse regering moet de ambitie hebben om binnen vijf jaar haar budget in evenwicht te krijgen, zegt N-VA-boegbeeld Theo Francken. De eerste jaren is een tekort dus wel mogelijk.

Het Vlaams Parlement opent straks haar werkzaamheden zonder de traditionele septemberverklaring van de minister-president. Formateur Jan Jambon (N-VA) onderhandelt nog altijd met Open VLD en CD&V over een regering. Afgelopen weekend spraken ze een eerste keer over de begroting.

Je moet heel wat zaken in balans krijgen.
Theo Francken
N-VA-boegbeeld

In die gesprekken lijkt er weinig animo om kost wat kost de begroting in evenwicht te houden. Daarvoor is het lijstje met potentiële uitgaven te lang.

Mobiliteit

Op Radio 1 bevestigde N-VA-boegbeeld Theo Francken dat de beleidskeuzes en de bijhorende facturen 'in elkaar gepuzzeld' worden. Hij vermeldde daarbij de mobiliteitswerken in Antwerpen en de heraanleg van de ring rond Brussel. 'Je moet al die zaken in balans krijgen', zei hij.

Voor Francken moet een 'evenwicht tegen het einde van de legislatuur een doel' zijn. Hij bevestigt daarmee dat de deur openstaat voor begrotingstekorten in het begin van de legislatuur.

Voor de federale formatie pleit Francken voor een 'stevige intellectuele oefening met de PS'. 'Als dat lukt en we kunnen landen, is dat goed. Maar als dat niet lukt, moeten we de kiezer in de ogen kunnen kijken en kunnen tonen dat we hard hebben gewerkt om het te proberen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud