Fraude met zonnepanelen breekt record

Toen de subsidies voor de plaatsing van zonnepanelen geschrapt werden, wilden sommigen frauduleus toch langs de kassa passeren. ©ANP XTRA

De netbeheerder Eandis heeft in 2018 een recordbedrag van 732.485 euro onterecht geïnde subsidies via groenestroomcertificaten gerecupereerd.

2018 was een recordjaar voor de strijd tegen fraude met zonnepanelen. Dat blijkt uit data van de netbeheerder Eandis waarover de Mediahuis-kranten maandag berichten.

Eandis recupereerde vorig jaar 732.485 euro onterecht geïnde subsidies via groenestroomcertificaten. Infrax en Eandis (nu samen Fluvius) beschikken sinds vorig jaar over extra bevoegdheden om energiefraude doeltreffender aan te pakken.

'In 2017 recupereerden we slechts 437.293 euro', zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD).

Een decennium geleden waren zonnepanelen in Vlaanderen bijzonder populair, omdat de eigenaars ervan subsidies kregen via groenestroomcertificaten. In 2010 was één groenestroomcertificaat per 1.000 ki­lo­watt­uur  350 euro waard.

Toen die subsidies een stevige duik namen, en finaal zelfs werden afgeschaft, probeerden sommigen via fraude toch de subsidies binnen te rijven. Keuringsverslagen werden vervalst en facturen werden geantidateerd om een zo groot mogelijk bedrag op te strijken.

Het gaat wellicht om grotere bedragen dan wat Eandis vorig jaar kon terugvorderen. Het Brusselse parket vervolgt een miljoenenfraude met zonnepanelen, waarbij de voormalige marktleider Enfinity is betrokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect