Advertentie
Advertentie

Gatz stuurt aan op uitstel voor verdeling radiolicenties

Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ©BELGA

De Vlaamse minister van Media, Sven Gatz, overweegt de toekenning van nieuwe radiolicenties met enkele maanden uit te stellen. Dat bleek tijdens een zitting van de Commissie Media in het Vlaams parlement.

De huidige radiolicenties lopen af in september 2016. Normaal gezien moeten kandidaten voor de verlenging van een fm-licentie voor 25 september van dit jaar hun aanvraag indienen. De Vlaamse regering heeft dan zes maanden om een beslissing te nemen, dus voor 26 maart 2016. Indien er geen beslissing genomen wordt, worden de bestaande licenties stilzwijgend voor een jaar verlengd.

Gatz liet in het parlement verstaan dat hij zo’n stilzwijgende verlenging ernstig overweegt. Dat zou wat meer tijd geven om het lopende onderzoek naar juridische en technische scenario’s goed te voeren, aldus Gatz. ‘Mijn kabinet is momenteel aan het onderzoeken of er juridische en technische wijzigingen moeten komen, bijvoorbeeld in de erkenningsvoorwaarden en procedures, of in de afbakening van zendgebieden en het frequentieplan. In sommige scenario's moet ook onderhandeld worden met de Franstalige gemeenschap of de buurlanden.'

Gatz zei wel dat een eventueel uitstel niet meteen voor een heel jaar moet zijn. ‘We kunnen ook ergens in het midden landen. Uitstel mag niet tot afstel leiden.' Wellicht zou een toekenning van de nieuwe licenties dan pas in de loop van 2017 plaatsvinden.

FM

Een belangrijke factor die het radiodossier doorkruist, is de vraag hoe lang de analoge fm-band in ons land nog zal blijven bestaan. Noorwegen is in 2017 het eerste land dat de fm-band zal uitschakelen om plaats te maken voor digitale radio-uitzendingen. Bij ons zal dat wellicht pas rond het jaar 2025 gebeuren, maar dat neemt niet weg dat in de jaren daarvoor al een overgang zal plaatsvinden naar de nieuwe digitale uitzendtechniek DAB+ en eventuele andere kanalen zoals internetradio.

Gatz noemde het belangrijk dat die overgang vlot gebeurt. Hij bekijkt momenteel met de autosector in welke mate DAB+ ontvangers standaard kunnen worden ingebouwd in nieuwe wagens. Bijna een kwart van de tijd die de Belgen naar de radio luisteren, komt voor rekening van de auto.

Klara

Gatz ontkende ook formeel de geruchten dat de VRT haar klassieke radiozender Klara van de fm-band  zou halen om plaats te maken voor andere zenders. Enkele parlementsleden zeiden dat ze geruchten in die in hadden opgevangen. 'Die geruchten komen van de commerciële concurrenten', aldus voorzitter Bart Caron (Groen). 'Ik kan dat formeel ontkennen', aldus Gatz.

Gatz ging ook nog eens in op de discussie over het online nieuws van de VRT. De geschreven nieuwsmedia lieten al herhaaldelijk horen dat ze vinden dat de openbare omroep te veel op hun terrein komt met het publiceren van lange geschreven teksten op de nieuwssite deredactie.be. Gatz gaf hen eerder gelijk toen het ging om het publiceren van een reeks weekendinterviews door de VRT.

Ook de voorbije dagen kwam er weer kritiek omdat de VRT op haar nieuwssite een omvangrijke webdocumentaire had gepubliceerd over de zaak Jonathan Jacob. Wilfried Vandaele (N-VA) zei dat de VRT daarmee opnieuw op het terrein van de uitgevers probeert te komen. Maar deze keer koos Gatz wel de kant van de openbare omroep. 'In die webdocumentaire lag de klemtoon op beeldmateriaal, precies zoals voorzien is in de huidige beheersovereenkomst', zei hij.

De minister voegde er wel aan toe dat de VRT in het vervolg proactief en helderder zou moeten communiceren als ze nog zo'n grote projecten plant. In de nieuwe beheersovereenkomst moeten we ook een besluitvormingsmodel voorzien dat duidelijker afbakent wat de omroep wel en niet op haar website mag doen, klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud