Gebrek aan klimaatambitie kost Vlaanderen 433 miljoen euro

©BELGA

Vlaanderen haalt de klimaatambities voor 2020 niet en dreigt daardoor met een zware factuur opgezadeld te worden.

Vlaanderen dreigt gestraft te worden omdat het tegen eind volgend jaar onze klimaatdoelen niet halen. De verschillende boetes en CO2-compensaties kunnen samen oplopen tot 433 miljoen euro.

Dat blijkt uit een raming van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een adviesorgaan van de vakbonden en de werkgevers.

Terwijl de Vlaamse regering maandag haar klimaatplan met maatregelen voor 2030 op tafel legde, is het nu al duidelijk dat ze haar klimaatdoelen tegen eind 2020 niet zal halen. Zowel voor hernieuwbare energie als voor energiebesparing zit Vlaanderen niet op schema. Maar ook de CO2-reductie van gebouwen, transport, landbouw en de kleine industrie loopt achter.

De CO2-uitstoot zou daar tegen eind volgend jaar met 15,7 procent gedaald moeten zijn tegenover het referentiejaar 2005. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) lukt dat niet.

Boetes

Als ons land onder de lat gaat, kan Europa boetes opleggen die worden doorgerekend aan de gewesten. Vlaanderen kan de boete nog vermijden door volgend jaar uitstootrechten te kopen van landen die nog CO2-budget op overschot hebben. Op basis van de huidige raming moet Vlaanderen nog voor 42 miljoen euro uitstootrechten in het buitenland kopen om zijn tekort te compenseren.

Voorts lijkt Vlaanderen ook de groenestroomdoelstellingen niet te halen. Om sancties te vermijden kan de regering capaciteit kopen van Wallonië, dat meer hernieuwbare energie produceert dan afgesproken. Daarnaast moet Vlaanderen ook in het buitenland rechten aankopen om het gebrek aan groene stroom te compenseren.

De SERV schat dat de kostprijs daarvan kan oplopen tot 318 miljoen euro. Voor het niet halen van de doelstellingen voor energiebesparing kan de Europese Commissie ook nog een inbreukprocedure opstarten, met mogelijk een boete van 73 miljoen euro.

De SERV benadrukt dat het niet bij een eenmalige factuur zal blijven.

De SERV benadrukt dat het niet bij een eenmalige factuur zal blijven. De 433 miljoen euro is een richtbedrag voor 2020. Sommige kosten keren jaarlijks terug zolang we de doelen niet halen.

Bovendien kan de factuur hoger of lager uitvallen afhankelijk van hoe Vlaanderen nog presteert. De SERV waarschuwt de Vlaamse regering dat ze nog deze legislatuur de factuur op haar bord zal krijgen zonder dat daarvoor geld gereserveerd is in de begroting.

Vijf miljard

Te weinig doen voor het klimaat kost geld, maar het neemt niet weg dat wel iets doen ook een inspanning vraagt. De Vlaamse regering heeft haar klimaatplan 2030 laten doorrekenen door het adviesbureau PwC, meldt De Standaard dinsdag.

PwC komt in een ruwe schatting uit op een jaarlijkse kostprijs van 5,2 tot 7,2 miljard euro. De helft gaat naar het energie­zuinig maken van woningen en kantoren, de andere helft naar milieuvriendelijk transport en hernieuwbare energie. Investeringen door de industrie of de landbouw zijn in de cijfers nog niet opgenomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud