Advertentie

Geen benzineauto's meer na 2035

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). ©Photo News

De verkoop van auto's op fossiele brandstof moet tegen 2030 met de helft omlaag. Tegen 2035 mag geen enkele nieuwe auto nog vervuilend zijn.

De Vlaamse regering stelde vrijdag haar energievisie tot 2050 voor om de klimaatverandering een halt toe te roepen. 'De fase van vrijblijvendheid is voorbij. Er zijn extra inspanningen nodig', zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD)

Zo worden voertuigen die geen CO2 meer uitstoten gaandeweg de norm. Tegen 2030 moet de verkoop van auto's op fossiele brandstof met de helft omlaag tegenover vandaag.

Zo worden voertuigen die geen CO2 meer uitstoten gaandeweg de norm.

Tegen 2035 spiegelt Vlaanderen zich aan de Europese doelstellingen, wat betekent dat alle nieuw verkochte auto's een nuluitstoot hebben. Auto's op elektriciteit of waterstof moeten de verbrandingsmotoren vervangen. 

Het aandeel hernieuwbare energie zal de hoogte in moeten, zeker na de aangekondigde federale kernuitstap in 2025. 

Vlaanderen is ook bereid een CO2-belasting te onderzoeken, die federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) eerder aankondigde. Daarbij mag de energiefactuur wel niet meer omhoog gaan. Ook wil Tommelein mensen niet straffen voor keuzes uit het verleden. Belastingen mogen enkel dienen om mensen bij een nieuwe aankoop in de 'juiste' richting te sturen.

De Vlaamse energievisie is de basis voor de onderhandelingen met de andere overheden over een federaal energiepact dat er eind dit jaar moet liggen. 'Wij hebben ons huiswerk gemaakt', zegt Tommelein. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud