Advertentie

Geen coronapas in Vlaamse Rand, ook niet verplicht in zorg

©EPA

Vlaamse gemeenten krijgen niet de mogelijkheid een coronapas in te voeren. Ook niet die met een lage vaccinatiegraad, zoals die in de Vlaamse Rand. Rusthuizen en ziekenhuizen kunnen de coronapas wel invoeren.

Gemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel mogen geen coronapas invoeren. Onder anderen Hans Bonte (Vooruit), de burgemeester van Vilvoorde, had daarvoor gepleit, omdat de vaccinatiegraad in zijn gemeente een stuk lager ligt dan in de rest van Vlaanderen.

80%
De vaccinatiegraad onder volwassenen leunt tegen 80 procent aan.

'De vaccinatiegraad ligt in Vlaanderen hoog. Ook in de Brusselse rand stijgt hij nog', zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). 'De Vlaamse regering besliste daarom geen coronapas in te voeren in sommige Vlaamse steden en gemeenten. Een pasjesmaatschappij is niet nodig.'

Hoge vaccinatiegraad

De Vlaamse regering bekeek het scenario om in gemeenten met een vaccinatiegraad bij volwassenen van minder dan 80 procent de besturen de optie te geven een coronapas in te voeren op café, restaurant, kleine evenementen of in bedrijven en fitnesscentra. Maar de regering heeft beslist dat daar niets van in huis komt: noch van een verplichte, noch van een vrijwillige invoering van de coronapas.

Niet alleen omdat de vaccinatiegraad bij mensen ouder dan twaalf stijgt, maar ook omdat de vaccinatiegraad onder volwassenen tegen 80 procent aanleunt. Vilvoorde zit aan 79 procent en Wemmel aan 77 procent gevaccineerde volwassenen.

Woon-zorgcentra en ziekenhuizen

Ook in ziekenhuizen, rusthuizen en zorginstellingen komt er geen verplichting. Ze kunnen er wel voor kiezen hun bezoekers te vragen te bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest of Covid-19 hebben gehad. Het doel is dat de zorg vanaf 1 november de coronapas kan vragen aan de ingang.

De invoering van de coronapas komt met een grote verantwoordelijkheid voor de woon-zorgcentra en ziekenhuizen. Mensen die weigeren de coronapas te laten zien of niet over een geldig exemplaar beschikken, kunnen geweigerd worden. Zorginstellingen hebben ook het recht om identiteitskaarten te controleren.

Discotheken en grote evenementen

De sector reageert positief op de coronapas. 'Dat het Covid Safe Ticket ingezet kan worden voor bezoeken aan woon-zorgcentra is een goede zaak', zegt Johan Staes, gedelegeerd bestuurd van VLOZO, de koepel van de commerciële zorg. 'We rekenen erop dat de overheid snel een kader uitwerkt zodat er binnen de grenzen van de eerstelijnszone of een hoger regionaal niveau een zekere coherentie is over zorgvoorzieningen heen. Vrijwilligheid impliceert dat de woon-zorgcentra een keuze moeten maken.'

De taskforce vaccinatie had voorgesteld de coronapas in de zorg te verplichten, maar de Vlaamse regering zag dat niet zitten. De coronapas is in Vlaanderen enkel nodig voor discotheken en grote events met meer dan 500 mensen binnen of 750 buiten. Ook wie naar het buitenland wil, heeft een pas nodig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud