Geen erkenning voor islamschool in Genk

Het Selam College wil op 1 september de deuren openen in het voormalige Syntra-gebouw in Genk. ©Tim Dirven/ID

Het Selam College in Genk krijgt geen erkenning als onderwijsinstelling van de Vlaamse overheid. De school wou normaal gezien maandag starten.

Het Selam College in Genk krijgt aan de vooravond van het nieuwe schooljaar slecht nieuws: de aanvraag voor een voorlopige erkenning als onderwijsinstelling is niet goedgekeurd door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 

Het verslag van de onderwijsinspectie geeft volgens Crevits aan dat de school niet voldoet aan alle voorwaarden voor de erkenning. Het gaat specifiek over de voorwaarde dat de school de Belgische grondwet en de internationale verdragen goedkeurt, in het bijzonder over de rechten van de mens en van het kind. De inspectie kwam tot die conclusie op basis van een advies van de Staatsveiligheid.  

Ik ben dankbaar te zijn namens de vrouwen van morgen die beter af zijn in een vrije school.
Zuhal Demir
Ex-staatssecretaris

De vzw achter het Selam College, dat ook al wel de eerste islamschool in Vlaanderen wordt genoemd, heeft banden met de organisatie Milli Görüs. Het was de Islamitische Federatie van België (BIF), dat gezien wordt als de Belgische arm van de Turkse organisatie Milli Görüs, dat het gebouw voor de school kocht. 

De school profileert zich wel niet als islamitische school. Het Selam College biedt niet alleen islam aan als levensbeschouwelijk vak, maar ook 'eigen cultuur en religie. 'Technisch gezien zijn we dus geen islamschool', zei voorzitter Turgay Cankaya deze week. Ook in de communicatie van de school zijn er amper verwijzingen naar de islam.

Dat belette niet dat de plannen voor de school de afgelopen maanden tot een storm van protest leidden. Terwijl islamscholen in Brussel en Wallonië bestaan, is dat in Vlaanderen niet het geval. Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) noemde het ‘een heel gevaarlijke cocktail, die de toekomst van die kinderen naar de knoppen helpt.' Zij zegt nu in een reactie 'dankbaar te zijn namens de vrouwen van morgen die beter af zijn in een vrije school, maar ook namens hun stilzwijgende moeders die het Selam College een bedreiging vinden voor hun dochters.'

De N-VA oefende de afgelopen week achter de schermen druk uit om de erkenning niet toe te kennen. Vlaams vice-minister-president Ben Weyts (N-VA) maakte aan Crevits duidelijk hoe gevoelig het dossier voor zijn partij ligt. Maar die politieke druk was lang niet het doorslaggevende argument, luidt het. Het advies van de Onderwijsinspectie was duidelijk en bood sowieso nog weinig politieke marge. Crevits zag geen enkele reden om daartegen in te gaan.

Privé-school

De vraag is hoe het nu verder moet. De school kan in principe starten als een privé-school, maar kan dan geen erkende studiebewijzen afleveren en krijgt geen financiering van de overheid. De leerlingen moeten dan bij de centrale examencommissie hun examens afleggen om hun diploma te halen. Ook moet de school ofwel externe financiering krijgen ofwel inschrijvingsgeld vragen. Het is nog niet duidelijk wat het Selam College nu zal doen. 

Demir roept de ouders die hun kinderen al hadden ingeschreven hun zoon of dochter zo snel mogelijk bij een andere school in te schrijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud